Wouter Kroeze is werkzaam bij Bird & Bird binnen de sectie TIME. Eén van de grootste en meest gespecialiseerde secties binnen de advocatuur in Nederland op het gebied van Telecom IT Media & Energie, oftewel TIME. We spreken Kroeze over wat werken in dit vakgebied inhoudt. Helaas niet vanuit het Sky High Bird & Bird kantoor dat over Den Haag uitkijkt, maar online in verband met de corona richtlijnen.
TIME
Onder de sectie TIME vallen verschillende sub-praktijkgroepen, legt Kroeze uit. Zo houdt de praktijkgroep Regulatory zich vooral bezig met de gereguleerde markt zoals post en telecom, terwijl Data Protection zich focust op de AVG-gerelateerde zaken. Kroeze zelf maakt onderdeel uit van het Litigation team wat maakt dat hij regelmatig in de rechtszaal te vinden is. “We doen veel werk voor een aantal kranten, maar staan bijvoorbeeld ook verzekeraars bij. En soms ook kleinere partijen, zelfs privépersonen. Dat maakt mijn werk gevarieerd”, zo laat Kroeze ons weten.
“klanten met een tech focus weten ons te vinden”
Bird & Bird staat verschillende soorten cliënten uit de mediasector bij in gevallen van bijvoorbeeld onrechtmatige publicaties. “Dan gaat het niet over onrechtmatige perspublicaties in roddelbladen, zoals je in eerste instantie misschien zou denken. Vaak gaat het over perspublicaties binnen de onderzoeksjournalistiek”, aldus Kroeze. Zo is het AD een vaste klant bij Bird & Bird. “Werken voor een krant is heel feitelijk, je gaat met journalisten in gesprek om de zaak uit te zoeken. Cassaties zijn daarentegen weer heel technisch, omdat het dan juist niet meer over de feiten gaat. Die mix vind ik leuk.” Hoewel het voor veel mensen niet meteen zichtbaar zal zijn, ziet Kroeze zijn zaken terug in de media. “Je wordt niet overal met naam genoemd, maar de gevolgen van je werk zie je regelmatig terug in de krant.”
De Apple Store op het Leidseplein
“Alle kantoren beweren dat er een leuke en open sfeer heerst, maar als student weet je niet hoe het echt bij zo’n kantoor in de praktijk er aan toe gaat.” Kroeze had voor zichzelf een aantal zaken op een rijtje gezet toen hij ging solliciteren. Bovenaan deze lijst stond technologie: “Technologie vond ik altijd al interessant. Ik heb een tijd gewerkt bij de Apple Store op het Leidseplein. Toen ik begon met studeren ging deze net open”, aldus Kroeze. Daarnaast sprak Bird & Bird hem aan omdat het een groot, internationaal kantoor is met interessante cliënten. De omvang van het kantoor in Nederland – 140 werknemers, oftewel Birds – voelt aan als een middelgroot kantoor. Kroeze kent iedereen bij naam. “Dit past bij mij en de TIME afdeling is ook nog eens future proof.”
De eerste keer pleiten zal Kroeze altijd bijblijven, al was de zaak inhoudelijk niet zo spannend. “Het was in Zwolle en dat is natuurlijk niet zo een spannende plek maar als je daar in toga staat, dan voel je je echt advocaat.” De procespraktijk matched goed met iemand die competitief is ingesteld, zo geeft Wouter aan. “Ook al is willen ‘winnen’ niet altijd de beste insteek, het helpt mij om meer energie te krijgen.” Daarnaast moet je het leuk vinden om met verschillende onderwerpen bezig te zijn. “Ik moest voor een zaak diep inzicht hebben in de problemen rondom microbiologische corrosie in een fabriek. Ook al heb je nog nooit van een bepaald onderwerp gehoord, moet je toch zo breed geïnteresseerd zijn dat je daar helemaal kan induiken.”
Faxen anno 2020
Door de corona crisis zijn de mogelijkheden om vanuit huis te werken in hoog tempo aan het ontwikkelen. Omdat Bird & Bird een internationaal kantoor is, was Kroeze al gewend om veel op afstand te doen. Toch moest iemand op kantoor nog wel eens op en neer naar Londen. “Nu komt men erachter dat veel meer kan worden gedigitaliseerd en processtukken ook veilig digitaal kunnen worden ingestuurd. Dat werd tijd ook want wie stuurt er nog faxen? Het is 2020!” De extra tijd die Kroeze over heeft, nu hij niet op en neer naar Den Haag hoeft te reizen, investeert hij in het perfectioneren van zijn vegetarische lasagne. Pure winst.
Voor Kroeze is partner worden geen einddoel op zich. Het meest belangrijk vindt hij om werk te blijven doen dat hij leuk vindt en om zijn privéleven niet te verwaarlozen. Aan studenten zou hij willen meegeven dat je open moet staan voor dingen die misschien niet op je planning stonden. “Ik had eigenlijk op de IE afdeling gesolliciteerd, maar daar was toen geen plek vrij. Soms moet je ergens per ongeluk in rollen en ‘the rest is history’.”