Willemijn de Wit is partner en interim-legal consultant bij The Legal Bench. Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest bij Clifford Chance was het tijd voor iets anders. Zij had onder andere behoefte aan meer flexibiliteit en afwisseling in haar dagen. De flexibiliteit en vrijheid in het werk zijn voor haar van grote waarde. Er zijn steeds meer jonge advocaten die dezelfde keuze maken en als zzp jurist aan de slag gaan. Betekent deze opmars van het interim-werk het einde van het partnerschap bij grote kantoren?
Weinig tijd versus flexibiliteit
De Wit begon haar rechtenstudie met het idee dat het tijdelijk zou zijn. Naast haar modellenwerk wilde zij het liefst geneeskunde studeren, maar dat mocht niet baten. Na een derde keer uitgeloot te zijn, besloot zij toch het beste te maken van haar studie rechten en kwam zij erachter dat zij het eigenlijk heel leuk vond. Vooral het strafrecht had haar belangstelling. Tijdens de master liep zij stage, maar voelde zij al snel dat zij zich in het strafrecht niet kon blijven ontwikkelen. Daarom volgde zij een master civielrecht, waarna zij aan de slag ging als advocaat bij Clifford Chance. De Wit vertelt: “Ik heb vijf jaar bij Clifford Chance gewerkt en echt een onwijs leuke tijd gehad. Het is een soort verlenging van je studententijd, maar uiteindelijk ga je denken: wat wil ik nu eigenlijk en hoe wil ik verder?”
Het werk vond ik heel leuk, maar ik wilde ook graag meer flexibiliteit in de indeling van mijn dagen
Volgens De Wit is dat het moment dat je besluit of je doorgaat voor het partnerschap of toch iets anders gaat doen. Waar sommige advocaten het partnerschap als ambitie hebben, is het voor De Wit nooit een droom geweest. “Het werk vond ik heel leuk, maar ik wilde ook graag meer flexibiliteit in de indeling van mijn dagen. Ik ben daarnaast bijvoorbeeld ook nog bestuurder van de MiekFoundation, een stichting waarmee wij jonge meiden in Oeganda helpen en begeleiden met hun schoolcarrière en ik merkte dat ik daar eigenlijk te weinig tijd voor had.”
Geen langzame diesel
Tijdens de coronapandemie zag De Wit dat het werk als advocaat anders kan. Via een oud-collega van Clifford Chance kwam De Wit bij The Legal Bench terecht. The Legal Bench is een bedrijf dat legal professionals koppelt aan opdrachtgevers, met name voor interim-opdrachten. The Legal Bench beschikt over een flexpool van ongeveer 500 juristen die allemaal minimaal vijf jaar werkervaring hebben opgedaan, veelal bij een groot advocatenkantoor. Dit is een pré voor het doen van interim-werk zegt De Wit: “De grote kantoren zijn een goede leerschool. Je ontwikkelt daar bepaalde basisvaardigheden en je leert hoe je in korte tijd veel waarde toe kunt voegen.” Daarnaast leer je volgens De Wit in de transactiepraktijk resultaatgericht werken en biedt de beroepsopleiding bij een groot kantoor een goede basis voor het kunnen verrichten van interim-werk bij de opdrachtgevers die The Legal Bench bedient. “Als interimmer moet je direct mee kunnen draaien in een team en direct waarde toevoegen. Je kunt niet langzaam als een diesel op gang komen.” Dat is ook wat volgens De Wit, naast de diversiteit aan werkzaamheden, het werk zo leuk maakt. “Je wordt in het diepe gegooid, waardoor je snel leert. Bovendien heb je als interimmer steeds met nieuwe mensen te maken. Zo bouw je een enorm netwerk op.”
Soms op de Bench, soms in het veld
De Wit is voornamelijk enthousiast over het interim-werk, omdat je zelf de touwtjes in handen hebt. Je kunt – uiteraard afhankelijk van behoefte van de opdrachtgever – kiezen hoe vaak je wilt werken, wanneer je wilt werken, welke opdracht je aanneemt en of je wilt werken op basis van een flexibel aantal uren, op vaste dagen of alleen in geval van piekdrukte. De Wit vertelt: “In onze flexpool zit bijvoorbeeld een interimmer die de hele wereld rondreist en iemand die voor twee dagen in de week yogadocent is.” In overleg met de opdrachtgever kun je het werk invullen zoals jij het wil, bijvoorbeeld drie maanden werken en daarna drie maanden vakantie nemen. “Ikzelf combineer twee opdrachten bij twee verschillende opdrachtgevers tegelijk, ook dat behoort tot de mogelijkheden.”
De tijd zal het leren
Het lijkt erop dat jonge advocaten het partnerschap tegenwoordig minder ambiëren dan vroeger en de opkomst en snelle groei van bedrijven als The Legal Bench lijkt dit te bevestigen. Op de vraag hoe zij daarover denkt, antwoordt De Wit: “De grote kantoren en de daarbinnen bestaande partnerstructuren vervullen een belangrijke functie en zullen zeker blijven bestaan, maar in de toekomst verwacht ik wel dat kantoren zich op een andere manier zullen organiseren.” Het is zichtbaar dat mensen meer behoefte hebben aan flexibiliteit en dat zien de grote advocatenkantoren ook.
Er zal altijd een grote groep advocaten blijven bestaan met behoefte aan vastigheid en zekerheid, maar ik verwacht dat het aantal advocaten en juristen dat de voorkeur geeft aan een flexibel arrangement blijft groeien
Bovendien maken kantoren sinds korte tijd ook steeds meer gebruik van een flexibele schil. “Bijvoorbeeld ter vervanging van een werknemer tijdens een zwangerschapsverlof, bij grotere opdrachten of in drukke periodes waarin extra handen welkom zijn”, legt De Wit uit. Voorheen lag de behoefte aan interimmers voornamelijk in het ondernemingsrecht, M&A en finance, maar nu is er ook steeds meer vraag naar privacy-, IE- en arbeidsrechtjuristen. “En zelfs binnen de procespraktijk zien we nu dat kantoren werken met interim-juristen. Er zal altijd een grote groep advocaten blijven bestaan met behoefte aan vastigheid en zekerheid, maar ik verwacht dat het aantal advocaten en juristen dat de voorkeur geeft aan een flexibel arrangement blijft groeien.”