Daar ga je dan. Met dat papiertje in the pocket en vol goede moed op zoek naar een baan of stage. Je hebt goede cijfers, dus er is hoop. Overal waar je komt, zeggen ze dat het er goed uitziet, maar dat er het een en ander ontbreekt op jouw cv. Ze wensen je nog veel succes met solliciteren en wijzen je vriendelijk de deur. Waar heb je dan al die tijd voor in de boeken gezeten, al die uren voor in de UB doorgebracht en met bloed, zweet en tranen voor gewerkt? Dat allemaal voor een ‘vriendelijk bedankt en succes verder’? Is dit harde werken dan allemaal voor niks geweest? Wij geven jou een beter inzicht in hoe jij je kan ontwikkelen tot een uitstekende sollicitant, waar kantoren op zitten te wachten.
Wat betekent een cijfer nog?
Laat ik vooropstellen dat dit niet alleen gebeurt bij de leerlingen die een studententien halen voor hun tentamens. Zelfs studenten die hun bachelor en master glansrijk hebben doorlopen, vinden ook niet vanzelf een passende baan. Waar veel studenten denken dat ze met goede cijfers overal aan de slag kunnen, zullen ze hier een zware domper te verwerken krijgen.
Studenten met gemiddelde cijfers zitten met hun handen in het haar, omdat ze bang zijn dat ze toch nergens binnenkomen met hun cijfers. De kans om bij het door jou begeerde kantoor een baan te krijgen, of überhaupt een stageplek te bemachtigen, lijkt steeds kleiner te worden. Je hebt voor je gevoel te veel in de lampen gehangen en die tijd kan je niet meer terugdraaien. Wordt er dan alleen naar cijfers gekeken of leiden er meer wegen naar Rome?
Meer wegen naar Rome
Om hier een verhelderend antwoord op te krijgen, zijn wij in gesprek gegaan met Tim Voogd. Hij heeft de bachelor Rechtsgeleerdheid in Tilburg gevolgd en is sinds maart 2019 recruiter bij Loyens & Loeff. Hij vertelde ons waar er onder andere naar wordt gekeken bij sollicitanten en hoe jij je als student het beste kunt voorbereiden op deze belangrijke periode. “We zoeken niet één specifiek persoon. We kijken naar een combinatie van cijfers en nevenactiviteiten.” Hierbij valt te denken aan gelopen stages, bijbanen, of verenigingen waar je je op sociaal vlak hebt ontplooid. Deze activiteiten zijn belangrijk om ervaring op te doen en meer te weten te komen over het gebied waarin jij je begeeft. Het is volgens Voogd vooral belangrijk dat je weet wat je echt leuk vindt.
Goed begin is (bijna) het halve werk
Laat zien waarom jij bij een bepaald kantoor wilt werken. Kantoren kijken niet alleen maar wat er op dat papiertje staat of wat je gehaald hebt. Bij grote kantoren zijn nou eenmaal veel aanmeldingen en daarom moet je goed voorbereid voor de dag komen. Laat zien dat jij je hebt ingelezen en op de hoogte bent van de actualiteiten. Zorg dat je goed de onderscheidende punten van het desbetreffende kantoor kent en waarin zij verschillen van de rest. “Wij willen iemand die interesse heeft in het kantoor en laat zien waarom diegene hier graag aan de slag gaat. Kenbaar enthousiasme is heel belangrijk!” Daarmee is niet gezegd dat je er al bent, maar je verzet zeker bergen als je je goed voorbereidt op wat komen gaat.
Het onderste uit de kan
Staar je dus niet blind op die wetboeken en jurisprudentiebundels. Tuurlijk, zorg dat je genoeg kennis hebt van de theorie, maar kijk wat het studentenleven nog meer te bieden heeft. Ga bij een vereniging die jou aanspreekt en ontwikkel jezelf op sociaal vlak. “Deel ervaringen, maak lol en zoek uit wat je wilt.” Loop een stage en neem een kijkje in de keuken bij kantoren die jouw interesse genieten. Kom er achter wat je leuk vindt en laat dit enthousiasme zien. Kies dus niet maar één weg, haal er alles uit en recruiters zullen niet meer om je heen kunnen!
Meer weten over hoe recruiters hier tegenaan kijken? Wij deden eerder interviews met:
Claire van Raay (Simmons & Simmons): ”Wij kijken altijd naar de mens”
Esmee Put (Allen & Overy): “Een goede voorbereiding is echt de key”