Transnationaal kindermisbruik: de urgentie van een strengere aanpak

website formaat (1)

Eind augustus 2024 stond Gerard V. terecht voor online kindermisbruik. Hij betaalde om kinderen aan de andere kant van de wereld online seksueel uit te laten buiten. Daarbij zijn tientallen gegevensdragers met duizenden aanstootgevende foto’s gevonden. Het OM eist in deze zaak vier jaar cel en tbs voor ontuchtige handelingen jegens minderjarigen. Volgens de organisatie Defence For Children zou Europese wetgeving moeten veranderen, zodat techbedrijven verplicht worden online misbruik effectiever tegen te gaan. Kinderen zijn machteloos en moeten beschermd worden tegen misbruik en seksuele uitbuiting. Zíj zijn tenslotte degene die de schade hun hele leven met zich mee dragen.  

Kwestie

De zaak van Gerard V. kwam bij toeval aan het licht. Bij het uitvoeren van een verkeerscontrole zag een agent dat V. een naaktfoto ontving op zijn telefoon. Hij bekende meteen dat het ging om online kindermisbruik. Uit nader onderzoek bleek dat hij betaalde om misbruik via livestreams te bekijken. V. besteedde een groot deel van zijn dagen aan het verzamelen en verspreiden van kinderpornografisch materiaal, stelde de rechtbank. De officier van justitie betoogde dat hij onafgebroken bezig was met het bevredigen van zijn seksuele behoeften, ten koste van kinderen. Gerard V. werd ervan verdacht elf maanden lang livestream-contact te hebben gehad met minderjarige meisjes uit de Filipijnen tegen betaling. Zij werden gedwongen voor een webcam onzedelijke handelingen te verrichten. Ook werd hij verdacht van het verspreiden van deze beelden.

Kinderuitbuiting is, in welke vorm dan ook, vaak moeilijk op te sporen. Defence for Children, een internationaal opererende organisatie, ziet dat er een enorme toename is van seksuele uitbuiting van kinderen via livestreams. Ook de OvJ noemt de omvang van kindermisbruik ‘een wereldwijde pandemie die veel te lang verborgen is gebleven’. Volgens een rapport van hulporganisatie International Justice Mission (IJM) zijn in 2022 in de Filipijnen naar schatting een half miljoen kinderen misbruikt. Dit komt neer op 1 op de 100 kinderen.

Revisie

Daders van kindermisbruik maken vaak gebruik van nieuwe technologieën om hun activiteiten te verbergen. Denk hierbij aan versleutelde chatrooms en video apps. Hierdoor heeft de politie geen eenvoudige toegang tot hun online activiteiten. Defence for Children pleit daarom voor een intensiever optreden om beelden van kindermisbruik te onderscheppen.Volgens hen zou nieuwe Europese wetgeving online dienstverleners moeten verplichten daadwerkelijk maatregelen te nemen tegen online misbruik. Daarnaast zouden zij proactief beeldmateriaal van kindermisbruik moeten opsporen, indien de preventieve maatregelen onvoldoende zijn. Er is veel weerstand tegen de nieuwe wetgeving, ook vanuit Nederland. Het blijkt een uitdaging om een goede balans te vinden tussen verschillende mensen- en kinderrechten, zoals privacy en bescherming.

Naast het gebruik van diverse technologieën reizen de daders af naar de Filippijnen om kinderen seksueel te misbruiken. Ze gebruiken vaak toeristische voorzieningen, zoals hotels en motels. Daarom sluiten steeds meer hotelketens zich aan bij TheCode.org. The Code heeft de missie om bewustzijn, hulpmiddelen en ondersteuning te bieden aan de reis- en toerisme-industrie om seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen. Hierdoor wordt steeds meer toeristisch personeel getraind op het herkennen van signalen. Ook reizigers worden via de campagne Don’t Look Away opgeroepen alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden.  

Conclusie

Op 2 september 2024 werd Gerard V drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd door de rechtbank Rotterdam. Hij lijdt aan een pedofiele stoornis en een autismespectrumstoornis. Daarom is het volgens de rechtbank lastig voor hem om de gevolgen van zijn daden te begrijpen. Hij kan zich niet verplaatsen in anderen en heeft moeite zijn seksuele gevoelens te beheersen. Om deze reden wordt hij door de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De opgelegde straf is lager dan de vier jaar gevangenisstraf die het OM had geëist, wegens onvoldoende bewijs. Juist daarom is het des te belangrijker dat er betere regels komen om dit soort zaken te kunnen bewijzen en voorkomen.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top