Het Nederlands recht is voor mij lange tijd een ver-van-mijn-bedshow geweest. Als dromerig kind in Londen en Moskou snapte ik niet waarom ik mijn best moest doen op school. Totdat in groep vijf de grote boekenquiz werd aangekondigd met als hoofdprijs: een pizzaparty voor de hele klas. Vanaf dat moment stond ik aan. Een quiz met vragen over tien boeken; de meeste vragen goed = pizza. Wat smaakte de winst goed. Dit markeerde de geboorte van een betweter die haar dagen vulde met lezen en discussiëren.
Destijds sprak ik de Nederlandse taal net zo goed als een gemiddelde expat. Met de verhuizing naar Nederland op mijn tiende verloor ik langzaam mijn accent en begon ik steeds meer te schrijven. Zo stond ik aan het einde van de middelbare school voor de studiekeuze. Voor een International Baccalaureate-student die graag schrijft en houdt van academische validatie is Politics, Psychology, Law, and Economics (PPLE) een no-brainer.
Tijdens deze bachelor koos ik voor de Politics major. De Europese Unie fascineerde mij en als transnationale instantie leek Politics de route naar Brussel te bieden. Door mijn stage bij ABN AMRO werd mij echter duidelijk hoe nauw de politiek en het recht op Europees niveau met elkaar verweven zijn. Ook zag ik in hoe veel nationale wetgeving wordt beïnvloed door de Europese Unie. Vandaar dat ik mij nu laat omscholen in het recht met het oog op de master European Union Law. Momenteel volg ik een schakelprogramma waarbij ik een reeks vakken uit de bachelor Rechtsgeleerdheid doorloop. Zo ben ik via een flinke omweg bij het Nederlands recht terechtgekomen.
De onderliggende logica van het recht vind ik heel interessant. Nu ik grip heb gekregen op de structuur, weet ik het recht te plaatsen in de politieke context waarin het leeft. Rechtencircuit.nl biedt mij een platform om het recht te benaderen vanuit een bredere maatschappelijke lens. Hier kan ik mijn affiniteit met schrijven inzetten om helderheid te scheppen over wat voorafgaat aan de letter van de wet, en over de implicaties van diezelfde letters.
Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com.