Van kinds af aan heb ik een goed gevoel voor taal. Toen ik twaalf jaar oud was ging ik naar het gymnasium in Oegstgeest, waar mijn gevoel voor taal en schrijven zich verder ontwikkelde. Dat mijn studiekeuze in de zesde klas op Rechtsgeleerdheid viel was dus niet onverwacht. Deze keuze kwam vooral voort uit de gedachte dat ik bij deze studie zou gaan schrijven.
Eenmaal in Amsterdam aangekomen viel de studie mij echter tegen. Waar ik dacht dat ik veel zou gaan schrijven, bleek het – zeker in het eerste jaar – vooral om het oplossen van casus te gaan. Daardoor vond ik de studie abstract en leefde het recht bij mij niet echt. In de zomervakantie nadat ik mijn propedeuse had gehaald was ik daarom aan het peinzen over mijn studiekeuze. Uiteindelijk besloot ik een bachelor Geschiedenis naast Rechtsgeleerdheid te gaan doen. Geschiedenis had mij immers altijd geïnteresseerd, maar ik had het nooit overwogen als studierichting. Alhoewel dit een spontane beslissing was, bleek het de beste keuze te zijn die ik had kunnen maken.
Bij Geschiedenis kon ik mijn passie voor schrijven kwijt en schreef ik dikwijls essays vanuit een rechtshistorische invalshoek. Door geschiedenis te studeren, is het recht bij mij gaan leven. Tijdens het schrijven van mijn scripties kwam de verwevenheid tussen geschiedenis en rechtsgeleerdheid in het bijzonder naar voren. Vakken zoals Europese Rechtsgeschiedenis en Internationaal Publiekrecht begonnen mij steeds meer te interesseren en ik ging het belang van het recht in onze maatschappij inzien. Mijn fascinatie voor het recht en de geschiedenis komt voort uit het begrip dat wetten niet losstaan van de tijd waarin zij zijn opgesteld. Zij vormen een weerspiegeling van ontwikkelingen in de maatschappij. Door het bestuderen van deze vakgebieden word je continu aan het denken gezet over sociaal-juridische kwesties en de historische context die hieraan ten grondslag ligt.
Door voor Rechtencircuit.nl te schrijven, hoop ik dit soort vraagstukken aan het licht te brengen en de nadruk te leggen op de geschiedenis die voorafgaat aan de wet. Als rechtenstudenten die hun studie soms wat abstract vinden hierdoor ontdekken hoe levendig het recht kan zijn, is dat een mooie bijkomstigheid.
Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar redactie.rechtencircuit@gmail.com.