Strafrechtadvocaat Feride Tosun: ‘Een dreigement doet mij niet twijfelen aan mijn vak’

Foto interview floor feride tosun

Een succesvolle strafrechtadvocaat met een eigen kantoor en fulltime moederschap, de 36-jarige Feride Tosun weet het te combineren. Gevoed door een hekel aan onrechtvaardigheid is Tosun rechten gaan studeren aan de Vrije Universiteit om mensen die onterecht vastzitten te kunnen helpen. Slechts zeven jaar na het behalen van haar master zet zij haar eigen kantoor op: Tosun Advocatuur. Tosun vertelt over haar ervaring als advocaat, onveilige situaties op de werkvloer en de balans tussen haar baan en privéleven.

Een sterke start

Al op jonge leeftijd wist Tosun zeker dat zij strafrechtadvocaat wilde worden. ‘Ik had altijd het idee om als een soort heldin op te treden voor mensen die ten onrechte vastzitten.’ Deze onrechtvaardigheid was een groot genoege drijfveer om zich in te schrijven voor de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de VU. In haar studententijd werkte Tosun al hard aan haar carrière door verschillende stages te lopen. Na het afronden van de master Strafrecht begon Tosun al gauw met het opzetten van haar eigen kantoor. Als echte powervrouw deed zij dit slechts acht maanden na de geboorte van haar dochtertje. 

‘Soms had ik gewild dat ik wat meer van mijn jeugd had genoten’

Het combineren van een drukke baan met het moederschap is zo makkelijk nog niet. Toch weet Tosun alle balletjes hoog te houden. ‘Het heeft wat geduurd, maar ik heb daar uiteindelijk een bepaalde balans in gevonden.’ Tosun legt uit dat zij in haar jonge jaren veel en hard heeft gewerkt. ‘Soms had ik gewild dat ik wat meer van mijn jeugd had genoten.’ Maar gelukkig kan zij nu ook de vruchten plukken van haar werk en toewijding. Dit heeft er immers voor gezorgd dat zij op 36-jarige leeftijd een succesvol kantoor runt en daarmee eigen baas is. ‘Als werknemer had ik veel minder makkelijk kunnen zeggen dat ik mijn werk in het weekend zou afmaken om overdag mijn kind uit school te halen’, aldus Tosun.

Stressbestendig 

Tosun heeft dagelijks te maken met mensen van verschillende achtergronden, die strafrechtelijke delicten van uiteenlopende ordes hebben gepleegd. Tijdens de gesprekken met haar cliënten wil Tosun precies weten wat er destijds is gebeurd, zodat zij niet voor verrassingen komt te staan. ‘Ik vraag echter niet expliciet aan mijn cliënten of zij schuldig zijn, want voor mijn geweten maakt dat niks uit’, aldus Tosun. Zij voegt daar aan toe dat het inschatten van cliënten soms behoorlijk lastig kan zijn. ‘Als advocaat heb je weinig impact op cliënten die doordraaien.’ Zo heeft zij wel eens meegemaakt dat een van haar cliënten paranoïde werd en begon met dreigen. Zij trekt zich dan terug uit de zaak. Als een cliënt later nog contact zoekt, laat Tosun zich niet kennen:  ‘Een dreigement doet mij niet twijfelen aan mijn vak.’

Tosun vertelt dat het strafrecht gepaard gaat met veel stress. Deze wordt echter niet alleen veroorzaakt door grote criminelen en grote zaken. Tosun ervaart dat het ook uit een onverwachte hoek kan komen. Zoals vanuit de personen die in eerste oogopslag heel rustig lijken maar naderhand door kunnen draaien. Stressbestendigheid is volgens Tosun dan ook een absolute noodzakelijkheid voor een goede strafrechtadvocaat. Terwijl je zelf gestrest kunt zijn, probeer je de stress van anderen op te lossen. ‘Als je hier niet coulant mee om kan gaan en dit niet makkelijk van je af kan laten glijden, ben je absoluut niet geschikt voor het strafrecht’, aldus Tosun. Toch heeft zij ook haar eigen stijl en is zij bewust bezig met het overbrengen van zo veel mogelijk kennis. Veel mensen kennen of begrijpen bepaalde rechten en regels vaak niet. Door op haar Instagramaccount @lawyer_tosun bij elke post een stuk met de #kennisdelen te schrijven, hoopt Tosun deze groep te bereiken en beter op de hoogte te brengen.

Cliënt op een

Sinds drie jaar is Tosun ook werkzaam als rechter-plaatsvervanger in de meervoudige kamer van de Rechtbank Rotterdam. Dit ziet zij als een mooie en tevens belangrijke toevoeging aan haar rol als advocaat. Zij kan zich hierdoor beter inleven in de rechter tijdens zittingen en daarmee goed inschatten waar rechters op letten bij hun beoordeling. Met deze kennis weet zij haar cliënten vaak nog beter te adviseren. ‘Door ervaring op te doen om een zaak als rechter te beoordelen, word je simpelweg een betere advocaat’, aldus Tosun. 

‘Ik sta geen kindermisbruikers bij en doe geen terrorismezaken’

Professionaliteit en discretie staan voor Tosun hoog in het vaandel. Hoewel zij betrokken is bij ernstige zaken, trekt zij toch een grens: ‘Ik sta geen kindermisbruikers bij en doe geen terrorismezaken’. Kindermisbruik, in welke hoedanigheid dan ook, vindt zij zeer ernstig. Tosun legt uit dat zij door haar eigen gevoel jegens de cliënt niet de rechtsbijstand zou kunnen verlenen die volgens haar iedereen verdient. Uit belang van de cliënt neemt ze de zaak niet aan en verwijst de cliënt door naar een andere advocaat. Daarnaast wil zij haar cliënten in bescherming nemen en doet zij geen terrorismezaken, zodat de AIVD haar kantoor niet tapt vanwege een terrorisme verdachte. Gepassioneerd voor het strafrecht weet Tosun haar cliënten altijd op een te zetten en daarmee haar gevoel voor rechtvaardigheid te volgen. Deze succesvolle advocaat en moeder heeft daarmee haar droom om als heldin op te treden zeker waargemaakt.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top