Met in totaal ruim 100.000 volgers op haar sociale media met een focus op het recht is Leonie van der Grinten – ook wel Meester Leonie – bij menig rechtenstudent en jurist bekend. Al zo lang ze zich kan herinneren wilde Van der Grinten strafrechtadvocaat worden. Toen zij nog maar 29 jaar oud was, heeft zij haar eigen kantoor opgericht. Door middel van haar sociale media tracht zij op een toegankelijke manier de kloof tussen het strafrecht en de maatschappij te verkleinen. Wij spraken haar over haar indrukwekkende carrière als strafpleiter en haar belangrijke missie.
De aanhouder wint
Van jongs af aan heeft Leonie van der Grinten één duidelijk doel voor ogen gehad: een carrière als strafpleiter. Waar deze ambitie vandaan komt is niet duidelijk. Vanaf het moment dat ze kon praten zei Van der Grinten al dat ze strafrechtadvocaat zou worden. Een studie Rechtsgeleerdheid stond dus vast. Van der Grinten volgde haar bachelor aan de Universiteit van Tilburg. ‘Ik vond alles leuk aan de rechtenstudie … behalve de vakken die niet strafrechtelijk waren.’ Gelukkig kon er tijdens de andere vakken ruimte worden gemaakt voor gezelligheid. Door haar ijzersterke discipline kon Van der Grinten het zich veroorloven om het gros van het blok te feesten om vervolgens de laatste twee weken van het semester diep in de studieboeken te duiken en toch alles te halen.
‘Bij strafrecht zat ik op het puntje van mijn stoel en wist ik: hier ga ik later mee aan de slag’
Daar waar haar passie lag, was dat anders. ‘Bij strafrecht zat ik op het puntje van mijn stoel en wist ik: hier ga ik later mee aan de slag.’ Deze lijn zette Van der Grinten voort in haar master Strafrecht in Tilburg en master Forensica, Criminologie en Rechtspleging aan de Universiteit van Maastricht. Op het eerste gezicht leek het cv van Van der Grinten aan het einde van haar studententijd op dat van de perfecte sollicitant. Zij heeft haar master Strafrecht cum laude afgerond, haar scriptie werd door NJB als topscriptie bestempeld en zij liep stage bij gerenommeerd strafrechtadvocaat Gerard Spong. Toch was het verrassend moeilijk om een baan te vinden. ‘Zonder ervaring kwam je er gewoon niet tussen.’ Na maanden zoeken kon zij eindelijk aan de slag; eerst als juridisch medewerker, daarna als advocaat in opleiding.
Meester Leonie
Hoe het was om voor de eerste keer een toga aan te hebben weet Van der Grinten nog goed. Het magische moment was tijdens haar beëdiging als advocaat. ‘Het was fantastisch. Ik voelde me helemaal het vrouwtje toen.’ Op die dag begon het traject waarin Van der Grinten de fijne kneepjes van het vak zou leren en haar pleitkunsten zou vervolmaken. En pleiten, daar is Leonie meester in. Zozeer zelfs dat zij masterclasses geeft op dit gebied. Op zitting gaat Van der Grinten gestructureerd te werk zodat het voor de rechter meteen duidelijk is wat haar cliënt wil. Zij houdt het kort maar krachtig: ‘ik ga echt geen lucht verplaatsen’. Daarnaast vermijdt Van der Grinten archaïsch taalgebruik. ‘Als je jezelf bent, ben je het meest zelfverzekerd. Als je heel zelfverzekerd bent, ben je het meest overtuigend.’
‘Het is elke keer weer een eer als een cliënt zijn of haar weg naar ons weet te vinden’
De dag na de afronding van haar beroepsopleiding maakte Van der Grinten een enorme stap. Op 29-jarige leeftijd begon zij haar eigen kantoor onder de naam Meester Leonie Strafrechtadvocatuur. Van al haar vele prestaties is zij hier het meest trots op. ‘Het is elke keer weer een eer als een cliënt zijn of haar weg naar ons weet te vinden.’ Tegenwoordig is ‘Meester Leonie’ veel meer dan alleen een kantoor. Meester Leonie geeft masterclasses pleiten, heeft een prachtig boek geschreven over haar vak en haar sociale media zijn razend populair.
Tekst en uitleg op sociale media
Het is op die sociale media waar Van der Grinten haar grootste doel nastreeft: ‘het recht en de maatschappij op een toegankelijke manier dichter bij elkaar brengen’. Van der Grinten merkt aan de vooroordelen die rondgaan over het strafrecht dat er een kloof is ontstaan tussen de burger en het recht. Men gelooft bijvoorbeeld veelal dat er in Nederland niet hard genoeg wordt gestraft. Deze vooroordelen zijn vaak het gevolg van een gebrekkige berichtgeving of een tekort aan juridische kennis. Met haar toga aan post Meester Leonie onder #factsbeforefeelings filmpjes met tekst en uitleg over de strafrechtadvocatuur. Sociale media zijn door hun toegankelijkheid het perfecte medium hiervoor. In haar postvak ziet zij dat dit werkt. Volgers laten haar weten anders te gaan kijken naar de strafrechtadvocatuur. ‘Dat vind ik echt ontzettend gaaf’
Met de poten in de modder
Op de vraag over wat voor advies Van der Grinten heeft voor advocaten in spe heeft zij twee antwoorden. Allereerst, ‘laat je niet uit het veld slaan als het na het afstuderen niet meteen lukt’. Doe tijdens de studie praktische werkervaring op, daar zijn werkgevers naar op zoek en dan kan je sneller aan de slag. Daarnaast onderstreept Van der Grinten het belang van het nastreven van ambities. Zij heeft altijd ‘oogkleppen op gehad’. Een beter betaalde baan bij een fiscaal strafrechtkantoor sloeg zij af. ‘Ik wil met mijn poten in de modder staan, ik wil in de sociale advocatuur werken.’ Dus ‘kies wat je leuk vindt, want daar word je uiteindelijk gelukkig van’, aldus Leonie van der Grinten.