Waar je als eerstejaars rechtenstudent een inzicht begint te krijgen in het recht, beschik je als tweedejaars rechtenstudent al over een aardige hoeveelheid kennis. Misschien vraag je je dan af of je iets met die kennis kan doen. Aangezien stages of werkstudentenschappen meestal pas mogelijk worden rond het derde jaar van de bachelor, zal je alternatieven nodig hebben. Als je wel de kans krijgt een stage of een werkstudentschap te kunnen lopen voor het derde studiejaar, moet je die zeker pakken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf te ontplooien naast stages en werkstudentschappen. Rechtswinkels, meewerken in de Amsterdam Law Firm, bestuursjaren of de functie van redacteur zijn voorbeelden van nevenactiviteiten. Deze kunnen helpen bij het vormen van een netwerk of in het verbeteren van de juridische kennis en vaardigheden. Schroom daarom niet aan jouw ambitie richting te geven.
Studentenadvocaat
Wanneer je geïnteresseerd bent inhoudelijk met het recht bezig te zijn naast je studie, is een rechtswinkel of wetswinkel een optie. Als een zogenaamd rechtswinkelier verschaf je gratis juridisch advies aan gegadigden met eventuele ondersteuning van een advocaat. In de meeste gevallen komen hulpzoekenden langs op spreekuren of nemen zij telefonisch contact op. De cliënten zijn meestal personen die nergens anders terecht kunnen voor juridische hulp. Op deze manier kan jij de helpende hand bieden in hun juridische geschillen. Zo biedt het een praktisch kader bij de theoretische kennis die je opdoet tijdens de rechtenstudie. Je wordt niet alleen inhoudelijk sterker in bepaalde rechtsgebieden, maar je leert ook met cliënten om te gaan.
Er zijn veel rechts- en wetswinkels waar je je kan aanmelden, bijvoorbeeld in Amsterdam, Groningen, Leiden en Rotterdam. Zij bestrijken verschillende soorten rechtsgebieden. De meeste winkels houden zich bezig met privaatrechtelijke kwesties. Maar er zijn ook rechtswinkels die zich bezighouden met bestuursrecht of strafrecht. Hoeveel tijd je er per week aan kwijt bent en voor hoe lang je tekent, verschilt per instantie. Maar om een beeld te geven, moet je denken aan gemiddeld vier tot zes uur per week en een termijn van een jaar. Het is erg aan te raden je aan te sluiten bij een dergelijke winkel. Het biedt meer inzicht in de rechtspraktijk, ervaring met cliënten, een nieuwe sociale kring en, natuurlijk, een verrijking van het cv. Tegelijkertijd draag je een steentje bij aan de maatschappij.
Bestuursjaar
Het kan zo zijn dat je niet geïnteresseerd bent om elke week juridische geschillen op te lossen. Als rechtenstudent heb je vele andere opties naast rechts- en wetswinkels. Je zou bijvoorbeeld een bestuursjaar kunnen doen bij een studievereniging.Tijdens een bestuursjaar leer je, afhankelijk van de functie die je bekleedt, verschillende vaardigheden die kunnen helpen in de toekomst. Voor een gedetailleerde beschrijving van de functies in een bestuur verwijs ik je door naar de bundel tot baan van Rutger van der Kamp.
Over het algemeen maakt een bestuursjaar je op een aantal manieren wijzer. Het geeft je een prikkel leiderschap en verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Als bestuur moet je ervoor zorgen dat de dagelijkse leiding, van bijvoorbeeld een vereniging, goed verloopt. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij de bestuursleden. Verder verbetert het de communicatieve vaardigheden. Je leert op welke manier je omgaat met bijvoorbeeld leden, kantoren, experts en professionals. Daarnaast kan het een concreter beeld geven van jouw kwaliteiten en interesses. Tijdens de studie ben je vooral bezig met het gebied dat je gekozen hebt. Maar gedurende een bestuursjaar zal je soms uit de comfortzone moeten treden en uitdagingen moeten aangaan. Dit kan ertoe leiden dat je kwaliteiten of interesses tegenkomt waarvan je niet wist dat je die had of dat je die interessant vond. Overigens is een bestuursjaar naast het harde werken erg leuk. Je leert een hoop nieuwe mensen kennen en je doet mee aan activiteiten zoals congressen en borrels. Het is een uitgelezen kans om jezelf te verbeteren
Word jij mijn nieuwe collega?
Lid worden van een redactie is eveneens een optie. De ervaring leert dat je onder andere de volgende vaardigheden ontwikkelt. Het onder controle krijgen van de Nederlandse taal- en letterkunde is daar een van. Daarnaast ondervind je hoe je interviews moet afleggen met bijvoorbeeld juristen, advocaten en rechters. Dit zal je communicatieve vaardigheden ten goede komen. Redactieleden bieden door hun artikelen, interviews en studieachtergrond elke week nieuwe inzichten in de juridische praktijk. Ieder heeft op schrijfvaardig gebied zijn sterke en zwakke punten, waardoor je elkaar kan aanvullen. Een schip op het strand is een baken in zee. Als redacteur zal je inhoudelijk op het recht ingaan en met die kennis, vaak actuele, stukken schrijven. Zo word je meester in de taal én in het recht. Ten slotte helpt het op actuele basis bezig zijn met onderwerpen naar eigen keuze tegen de stoffigheid.
Pak je kans!
Kortom, het lijkt misschien spannend, maar wees niet bang. Al deze nevenactiviteiten kunnen helpen jouw horizon te verbreden. Ze geven een goed beeld van het werkveld omdat je ermee in aanraking komt. Het geeft tevens de kans tot het maken van nieuwe vrienden en connecties. Daarnaast biedt het een grotere kans op stages en werkstudentschappen in de toekomst. Het is altijd handig dat je iets los van je studie hebt gedaan en ervaring leert dat het alleen maar leuk is.