Marieke van Bovene is Legal Counsel Europe bij Flexport . Zes jaar terug stond zij aan de start van deze startup in Europa en wist haar brede kennis handig te gebruiken. Inmiddels werken er 300 mensen verdeeld over vier kantoren in Europa, waarvan 211 op het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Van Bovene zorgt ervoor dat deze scale-up de rechtszaal omzeilt, door op de uitkijk te staan voor de risico’s tijdens het proces van productvorming en verkoop. Juist door de wet in je voordeel te laten werken kan je groeien op de lange termijn, legt zij uit. Dit interview geeft een inkijk in de onmisbare functie van een scherpe jurist aan boord van ieder bedrijf.
Overtuigd de overstap te maken
Van Bovene koos er als rechtenstudent expres voor zich zo breed mogelijk te oriënteren. Een goede keuze blijkt achteraf, wanneer zij ons vertelt dat ze daar veel profijt van heeft gehad bij het opzetten van Flexport in Europa. “Dat je overal wat van afweet, of in ieder geval de basis, dat is prima als je begint in het bedrijfsleven. Zolang je maar gestructureerd hebt leren denken en kan sturen in wat je wel en niet wil.” Haar eerste kennismaking met de werkcultuur binnen een groot bedrijf was bij de Boston Consulting Group. Daar heeft zij veel geleerd over hoe de klant centraal staat en hoe je snel een bedrijf analyseert. Toch zijn inmiddels zes jaar geleden de “pumps en dure jasjes teruggezet in de kast”. Enkel het idee achter Flexport was genoeg om Van Bovene te overtuigen van de spannende overstap naar een startup uit San Francisco. Samen met drie anderen heeft zij de oprichting van Flexport in Europa op zich genomen.
Startup uit San Francisco importeren
Wat wakkerde het vuur bij haar aan? Van Bovene beschrijft het als een simpel maar onmisbaar idee. Als je een pakketje bestelt kun je die gemakkelijk volgen tot je deze in huis hebt. Wanneer je als bedrijf een container met goederen bestelt, dan is het proces niet zo gemakkelijk en zijn er veel knelpunten voordat je de goederen in je distributiecentrum ontvangt. Geen inzicht in waar je container is, complexe processen bij de douane, allemaal zaken die makkelijker moeten kunnen. Voor deze groep klanten heeft Flexport een logistiek systeem ontwikkeld dat het verschepen van goederen makkelijker maakt en middels data klanten meer inzicht geeft in hun supply chain. Na zes jaar bestaat er mede dankzij Van Bovene een inmiddels grote Europese tak van het bedrijf.
“Je wordt heel snel volwassen en je leert iedere dag.”
Zij vertelt ons over de ervaringen die zij heeft opgedaan bij het opzetten van Flexport Europa. “Je wordt heel snel volwassen en je leert iedere dag.” Een klein begin met vier man in een deelkantoor op de Weesperstraat is uitgegroeid tot een groot kantoor. “Ik denk dat door de rol en het moment waarop ik ben ingestapt, die algemene kennis weer heel goed van pas kwam.” Toch was het in het bijzonder haar kennis als jurist, waar het beginnende bedrijf veel aan had. “Ik heb er mazzel mee gehad dat de waarde van een jurist werd onderkend en ik werd gehoord zodat ik vanaf het begin kon zeggen: dit moeten we wel doen en dit niet.”
Innoveren binnen een juridisch kader
Van Bovene bekleedt nu de functie van Legal Counsel Europe bij Flexport. Op de vraag wat deze rol inhoudt antwoordt zij eerst lachend: “Ik kan het eigenlijk zo gek niet bedenken”. Daarna vervolgt zij vastberaden dat het belangrijkste doel van haar rol de zogeheten risk mitigation is. Zij houdt het leiderschapsteam, waar zij zelf ook deel van uitmaakt, op de hoogte en maakt hen vooral bewust van de juridische risico’s die komen kijken bij hun innovatieve besluiten. Ze komen naar haar toe met een idee en Van Bovene gaat dan kijken hoe zij het juridisch kan vormgeven zodat het lukt en kan worden geïmplementeerd. “Ik vind die combinatie heel leuk. Ik ben aan het innoveren en tegelijkertijd aan het meebouwen aan het fundament waar Flexport eigenlijk op draait.”
“Je moet zorgen dat het huis in één keer goed gebouwd wordt”
Volgens Van Bovene is het in ieder bedrijf cruciaal dat het juridische team de nieuwe plannen van tevoren sterk in elkaar zet. “Je moet zorgen dat het huis in één keer goed gebouwd wordt, in plaats van dat je het daarna gaat lopen stucen. Dat is echt belangrijk.” Hiermee geeft zij ook duidelijk inhoud aan de lange termijn oriëntatie van het bedrijf. Zij zeilt dan ook het liefst om procesvoering heen. “Als het uitkomt op litigation dan is er dus blijkbaar iets niet goed gegaan en ik denk dan: waarom?”
Een jurist met een business mindset
Als Legal Counsel probeert Van Bovene ervoor te zorgen dat “de weg geplaveid is als de rest erachter aankomt”. Het klinkt ons in de oren alsof het vaak aan haar is om op de (juridische) rem te trappen wanneer er geïnnoveerd wordt. Maar het geheim achter het succes lijkt juist verscholen te liggen in die juridische vormgeving, een essentiële factor op de lange termijn. “Als iets niet goed in elkaar zit dan is het heel even leuk, maar dan komt er ooit wel een kink in de kabel.” Van Bovene legt uit wat daarvoor binnen een bedrijf vereist is, “als jurist moet je een business mindset hebben”. Haar antwoord is dan ook nooit ‘nee’: “Je moet de wet gebruiken om het in je eigen voordeel te laten werken”.