Je studententijd is naast de mooiste tijd van je leven, ook een van de meest stressvolle geworden. Studenten zijn naast het halen van hoge cijfers en het bouwen aan een goed cv, ook bezig met een druk sociaal leven. De kaars brandt dus aan meerdere kanten. 97% van de studenten zegt wel eens stress te ervaren. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek, uitgevoerd door het Trimbos Instituut, het RIVM en de GGD. De aandacht voor dit onderwerp neemt toe door de hevige stijging van het aantal studenten dat stress ervaart. In deze Bundel tot Baan willen wij je een aantal tips geven hoe je stress bij jezelf kunt herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.
Herkenning
Stress is niet altijd negatief. Het kan je de nodige concentratie en paraatheid geven om iets voor elkaar te krijgen. Belangrijk is te weten dat stress niet altijd meteen uit je systeem verdwijnt. Soms duurt het bijvoorbeeld even voordat je hartslag weer normaal is nadat je een tentamen hebt gemaakt. Het kan echter zo zijn dat stressverschijnselen langer aanhouden. Dan doe je er goed aan om te achterhalen wat het onderliggende probleem is. Stress kan zich op veel verschillende manieren uiten, zoals prikkelbaarheid, je opgejaagd voelen, hartkloppingen en verstrooid zijn. Wanneer je in het vervolg een keer rusteloos bent, probeer dan eens voor jezelf op een rijtje te zetten waarom je dit voelt. Nog beter is het om het op te schrijven. Wanneer we een stressvolle gedachte vanuit ons hoofd op papier krijgen, is het namelijk makkelijker deze in een andere context te plaatsen.
Omgaan met stress
Tot op zekere hoogte is de manier waarop wij omgaan met stress aangeboren, maar er zijn factoren die kunnen helpen om je veerkracht tegen stress te verbeteren. Professor doctor Theo Compernolle beschrijft de belangrijkste factoren in zijn boek: Stress, vriend en vijand. Voor studenten zijn de factoren aandacht, tijdmanagement en sociale steun het meest van betekenis. Wanneer je je aandacht op iets vestigt, wees je dan van het volgende bewust. Als je voortdurend multitaskt, zullen de eisen die aan je gesteld worden veel zwaarder wegen dan wanneer je je focust op één specifieke taak. Hoewel het dus voor sommigen mogelijk is om meerdere ballen in de lucht te houden, doet men er goed aan te beseffen dat één bal tegelijk de minste stress oplevert. Daarnaast is het voor je eigen tijdmanagement belangrijk dat je genoeg rust voor jezelf inplant. Wanneer je continu wilt presteren, brand je de kaars helemaal op. Het kan helpen jezelf aan te leren af en toe ‘nee’ te zeggen. Jij bent tenslotte de enige die jouw agenda kent. Sociale steun weegt volgens professor Compernolle het zwaarst. De veerkracht waardoor wij met stress kunnen omgaan wordt in grote mate bepaald door de steun die we ondervinden aan vrienden en familie. Deze steun opzoeken is belangrijk, omdat dit ons helpt om de stress-situatie in perspectief te zetten. Stress is immers niets meer dan een emotionele waarde die wij aan een situatie geven.
Stress? Grijp niet naar de fles!
Het alcoholgebruik onder studenten is tijdens de coronacrisis behoorlijk toegenomen. Het studenteninitiatief Lieve Mark onderzocht dit fenomeen. Uit hun onderzoek bleek bijna 20% van de studenten vaker alcohol drinkt dan voorheen. Het is een zorgwekkend getal, dat sinds het overwaaien van de coronacrisis nog niet gedaald is. Alcohol is nauw verbonden met de studentencultuur. Hoewel met af en toe een biertje drinken natuurlijk niets mis is, kan door langdurig alcoholgebruik bij volwassenen schade ontstaan aan de hersenen. Onthoud dat er ook andere uitlaatkleppen zijn. Probeer een nieuwe sport bijvoorbeeld, of verken je creatieve kant. Je studententijd is een tijd om van te genieten en af en toe stress ervaren hoort er nu eenmaal bij. Weet dat je er niet alleen voor staat en schroom niet anderen erbij te betrekken. Zo wordt omgaan met stress voor jou een fluitje van een cent.
Sommige aspecten van de studie kunnen behoorlijk stressvol zijn. Rechtencircuit heeft in voorgaande bundel tot baan-artikelen getracht je bij deze situaties te helpen. Lees hieronder tips voor bijvoorbeeld solliciteren of het kiezen van je master!