Diplomaat Gabriëlla Ramdhan: “Bij Buitenlandse Zaken ligt de wereld voor je open’’

spa

De pas 26-jarige Gabriëlla Ramdhan ontvangt ons op het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) waar ze ons vertelt over haar baan en interessante ervaringen. Ramdhan heeft “Het Klasje” in 2018 afgerond en gaat aankomende zomer als diplomaat aan de slag in Beijing. Dat Ramdhan bij BZ op haar plek is, blijkt wel uit haar aanstekelijke enthousiasme dat het gehele interview aanwezig is.

Van jongs af aan

Als scholier had Ramdhan al een grote fascinatie voor het internationale recht. Zij is dan ook tegenover het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag opgegroeid. Tijdens een bezoek aan dit tribunaal werd het haar duidelijk: zij zou zich gaan inzetten voor mensenrechten en straffeloosheid tegengaan. Zij voegde daad bij woord door Rechtsgeleerdheid te gaan studeren aan de UvA. Na haar bachelor begon zij aan de master Public International Law en specialiseerde zich in internationaal strafrecht en mensenrechten. Toen Ramdhan op haar 22e afstudeerde, besloot zij meer ervaring op te doen door het lopen van stages. Haar eerste stage was bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Genève. “Daar ging een wereld voor me open.” Ramdhan werkte hier op het mensenrechten-dossier en maakte verschillende onderhandelingen mee. Hierbij leerde zij hoe belangrijk het is om je in te leven in een positie van een ander land. “Je moet je onderdompelen in een nieuwe cultuur en belangen van een land: Waarom zeggen ze dit, waar komen ze vandaan?” 

“Het gaat dan om genocide of crimes against humanity.”  

Na de stage in Genève heeft Ramdhan stage gelopen en gewerkt bij het Joegoslavië-tribunaal. Ramdhan vertelt dat je moet opkomen voor het belang van jouw cliënt, ook als dat verschilt met jouw persoonlijke gedachte. “Je merkt hoe belangrijk het recht op een eerlijk proces is.” Bij zulke tribunalen gaat het vaak om de meest grove schendingen. “Alles wat je tegenkomt is enorm intens, het gaat dan bijvoorbeeld om genocide of crimes against humanity.” Ramdhan vindt een tribunaal van groot belang. Zowel voor het tegengaan van straffeloosheid als voor de slachtoffers. Zij haalt de bekende zin “No peace without justice” aan. Zonder tribunaal blijven de gevolgen van een conflict doormodderen, aldus Ramdhan. De stage bij het Joegoslavië-tribunaal werd opgevolgd door een stage bij het Libanon-Tribunaal en een traineeship bij de Raad van Europa. Nu was het tijd voor de volgende uitdaging. 

Op naar “Het Klasje”

Met een groep van 39, allen met een verschillende achtergrond, begon Ramdhan aan het traject van drie maanden om diplomaat te worden. Op het opleidingsinstituut Clingendael kregen zij die maanden lezingen, trainingen en simulaties van bepaalde situaties. Elke week werd er een nieuw onderwerp behandeld. Lachend haalt Ramdhan een onderhandelingssimulatie op een militaire basis aan, waarbij zij met een legerleider uit een conflictgebied in gesprek moest. “Wij waren redelijk Nederlands, redelijk direct, dus begonnen gelijk vragen af te vuren.” Als feedback kregen zij dat small talk vaak essentieel is om vertrouwen te winnen. Bij de volgende simulatie begon Ramdhan dan ook over het land en zijn familie te praten. “Na twee minuten had ik geen inspiratie meer voor de small talk en begon ik over de wapenleveranties.” Een van de belangrijkste regels die zij leerde: “Hard op de inhoud, zacht op de relatie.” Ramdhan leert ons dat diplomatie onderhandelen, verbinden en het constant opbouwen en onderhouden van relaties is. Zij ervaart dat je als jurist mooie eigenschappen meeneemt, doordat je goed met tekst kan omgaan en kan spelen met taal. 

De eerste vraag die ik kreeg was: heb je een partner? “ 

Als diplomaat word je om de paar jaar op een ander onderwerp en in een ander land geplaatst. Volgens Ramdhan moet je dan ook in staat zijn om je binnen korte tijd eigen te maken met een heel nieuw onderwerp. Daarvoor moet je flexibel zijn. En niet alleen jij, ook de mensen om je heen. “De eerste vraag die ik kreeg was: heb je een partner? Het werk heeft namelijk impact op je privéleven.” Hoewel dit soms lastig kan zijn, is het wel mogelijk om je carrière te sturen en op bepaalde plaatsen te solliciteren. Ramdhan adviseert om je goed te realiseren waarom je bij BZ wil werken en of BZ ook bij jou past. Zij omschrijft het werk als erg divers. “Als je bij BZ komt werken, ligt de wereld voor je open.” Afgelopen jaar moest Ramdhan uit een lijst – waar je u tegen zegt- een top vijf van bestemmingen maken voor haar eerste post. Aankomende zomer gaat zij zich in Beijing inzetten voor de Nederlandse belangen.  Zo streeft Ramdhan haar langgekoesterde wens na en zij adviseert studenten dit ook te doen. “Doe veel ervaring op en als je iets interessant vindt: probeer, solliciteer. Je weet nooit wat eruit komt.” 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top