In juli 2017 werd de voetbalwereld geschokt door de hartstilstand van Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd van Ajax. Nouri werd direct op het veld behandeld maar liep ernstige hersenschade op, waardoor hij sindsdien bij laag bewustzijn leeft. De familie Nouri is van mening dat hen schade berokkend is en heeft Ajax hiervoor aansprakelijk gesteld. De partijen kwamen er onderling niet uit, waardoor er een arbitrageprocedure bij de KNVB is gestart. Dit betekent dat Ajax gehouden kan worden om een fikse schadevergoeding te betalen, zonder tussenkomst van de burgerlijke rechter.
Een zaak als een bom
Nouri zakte op 8 juli 2017 in elkaar tijdens een oefenduel. De medische staf van Ajax had op het veld niet meteen door dat het om hartfalen ging. Door de verloren tijd heeft Nouri ernstige hersenschade opgelopen. Hierdoor verkeert hij in een (sub)comateuze toestand. Het sloeg binnen de voetbalwereld in als een bom, nu zulke incidenten zelden voorkomen. Ook voor de familie was het gemis groot en dit niet alleen op emotioneel vlak. Voetballers kunnen op een goed salaris rekenen en Nouri stond aan het begin van zijn carrière. De enorme potentie die hij op financieel gebied met zich meedroeg, zal nu voor altijd onbenut blijven.
Ajax gaf uiteindelijk toe dat de behandeling op het veld niet adequaat was, waarmee volledige aansprakelijkheid in de zaak erkend werd. Echter zijn de Amsterdammers het met kamp-Nouri niet eens geworden over de hoogte van de schadevergoeding. Mede hierdoor heeft de familie Nouri een arbitragezaak bij de KNVB aangespannen tegen Ajax. In deze procedure zal de hoogte van de schadevergoeding vastgesteld worden. Er worden verschillende bedragen genoemd wat betreft de beoogde vordering van de familie Nouri, variërend van vijf tot vijftien miljoen euro.
Beslechting in eigen stadion
De KNVB beschikt over een college van arbiters dat alle geschillen die samenhangen met de voetbalsport beslecht. In dit college zetelen rechters en advocaten, maar ook experts op het gebied van de voetballerij. Het is dus niet zo dat de man die de loting voor de KNVB beker doet meedenkt over juridische vraagstukken. Het college wordt ingeschakeld bij geschillen die voortkomen uit een arbeidsrelatie tussen clubs en werknemers. Op deze manier kan het college tot vaststelling van een schadevergoeding komen, zonder dat de civiele rechter daarbij betrokken wordt.
Een dergelijke procedure kent geen beroepsmogelijkheid, de zaak zal in één keer tot een juridisch juiste afwikkeling moeten komen. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, ziet dat als een nadeel. Zij geeft aan dat het ontbreken van een beroepsmogelijkheid kwalijk is, nu het een zeer ingrijpende zaak betreft. Olfers zou het fijn vinden als er nog door iemand anders naar de zaak gekeken kan worden. Dat laatste is niet het geval, waardoor we het met de uitspraak van deze arbitrageprocedure zullen moeten doen.
Hoeveel is een carrière waard?
In deze procedure zal het vooral gaan om de vraag wat Nouri’s carrière hem had kunnen brengen als de medische staf van Ajax beter gehandeld zou hebben. Daarbij zou Ajax zich op het standpunt stellen dat Nouri, ongeacht de behandeling op het veld, nooit meer had kunnen voetballen. Na een eventueel herstel zou Nouri een wezenlijk ander leven geleid hebben. Ook wordt vermoed dat Ajax zal wijzen op een eerder geconstateerde hartafwijking bij Nouri. De familie Nouri is echter van mening dat hij nog wel een normale carrière had kunnen hebben, maar geeft daarbij niet aan hoe goed hij had kunnen worden.
Het zal geen gemakkelijke zaak worden voor het college. Arbiters zullen het moeilijk goed kunnen doen, omdat het lastig vast te stellen is hoeveel Nouri’s carrière waard had kunnen zijn. Het is dus onduidelijk hoe de zaak zal verlopen. Wanneer het geding begint, zal pas écht duidelijk worden hoe hoog de schadeclaim van de familie Nouri is. Tot die tijd is het afwachten, maar dat het een interessante procedure wordt, staat vast.