De do’s & don’ts bij solliciteren

Rechtencircuit.nl Solliciteren

Solliciteren, veel studenten zien er als een berg tegenop. Toch moeten we er op den duur allemaal aan geloven, want die droombaan of stage komt niet zomaar uit de lucht vallen. Aangezien solliciteren op zichzelf al spannend genoeg is, helpen wij jullie graag op weg door de belangrijkste do’s and don’ts bij solliciteren op een rijtje te zetten. Op deze manier hopen wij (de stap naar) het solliciteren een stukje makkelijker te maken.

Vanaf het moment dat je begint met zoeken naar een stage of een baan, zijn er een aantal belangrijke punten die je voor ogen moet houden om het proces zonder al te veel stress te doorlopen. Dit maakt het solliciteren niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Het hoort er nu eenmaal bij en al zal het niet bij iedereen de eerste keer perfect gaan, onthoud dat alle tijd en moeite die je erin stopt ten goede komen aan jouw toekomst. Een beetje spanning is logisch en ook gezond, maar teveel is nergens voor nodig.

Do’s:

  • Update jouw LinkedIn-profiel en breid je netwerk uit. Meld je bijvoorbeeld aan voor inhousedagen om op een laagdrempelige manier kantoren te leren kennen. Kijk daarvoor in de evenementenkalender van Rechtencircuit.nl.
  • Wees zelfverzekerd. Je kan best op vacatures reageren die om een aantal jaar werkervaring vragen, terwijl jij dat niet hebt. Met bijbanen en nevenactiviteiten kan je ook relevante ervaring opgedaan hebben. Onthoud: ‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.
  • Laat je cv en motivatiebrief nalezen door iemand uit je omgeving. Dit kan je tips en nieuwe inzichten opleveren, maar bovenal voorkom je zo slordigheden.
  • Bereid je goed voor. Verdiep je allereerst in de functie, de organisatie, ontwikkelingen in de branche, de website en social media van het bedrijf en artikelen uit de media. 
  • Ga na waar jouw kwaliteiten liggen en wat je ontwikkelingspunten zijn. Probeer dit voor jezelf duidelijk te maken, zodat je dit tijdens een eventueel gesprek goed onder woorden kan brengen. Dat geldt ook voor je motivatie.
  • Indien voor jou van toepassing, oefen met assessments. Het is bewezen dat studenten die assessments voorbereiden 10% beter scoren dan studenten die dat niet doen.
  • Draag nette kleding. Zeker bij een eerste gesprek kan je beter iets te formeel gekleed zijn, dan te casual.
  • Stel vragen: dat geeft aan dat je interesse hebt in het bedrijf. Bovendien kom je op deze manier zelf ook meer te weten over het reilen en zeilen binnen de organisatie. Let wel op dat je geen vragen stelt waarvan het antwoord makkelijk te vinden is, bijvoorbeeld op de website. Dat kan de indruk wekken dat je je niet voldoende hebt verdiept in de vacature. Stel open vragen, die jou helpen te ontdekken of het bedrijf en de functie wel echt bij jou passen. Haak hierbij in op dingen die jouw gesprekspartners benoemen. Voorbeeldvragen vind je op vacatures.nl.
  • Vraag feedback. Van afwijzing kan je leren. Haal er dus je voordeel uit en benader het bedrijf om te vragen wat zij tijdens jouw sollicitatie anders hadden willen zien.

Don’ts:

  • Wees niet te bescheiden. Je mag trots zijn op je sterke punten. Zowel de motivatiebrief als het gesprek zijn uitgelezen kansen om je kwaliteiten te benoemen.
  • Wees niet te laat bij een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je speling hebt en je niet moet haasten.
  • Neem geen negatieve houding aan ten opzichte van jouw vorige werkgever. Dat getuigt niet van loyaliteit en respect.
  • Tutoyeer niet, tenzij wordt aangegeven dat je dat kunt doen.
  • Zit niet onderuitgezakt en kijk alle gesprekspartners aan.
  • Vertel geen onwaarheden. De waarheid komt vroeg of laat toch wel boven tafel.
  • Antwoord niet te snel op alle vragen. Dit kan gemaakt overkomen. Het is natuurlijker om even een stilte te laten vallen voor je een vraag beantwoordt. Let er wel op dat je dit niet bij alle vragen doet.

Uiteindelijk is volgens recruiters Esmee Put en Claire van Raay het beste wat je kunt doen je afvragen waar een recruiter naar op zoek is bij het werven van nieuw talent. Om daar een idee van te krijgen en voor nog meer nuttige tips lees je hier het interview met Esmee en hier het interview met Claire. 

Hopelijk bieden bovenstaande punten houvast. Belangrijk is dat je onthoud dat solliciteren tweezijdig is: jij wilt het bedrijf leren kennen en het bedrijf jou. Jij zit er tenslotte ook voor hen, want zij hebben iemand nodig.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top