Column: Kraamverlof gaat vergrijzing te lijf

adobe-spark-post

Vijf hele werkdagen, dat is wat een fulltime werkende nieuwe vader of meemoeder sinds 1 januari 2019 als kraamverlof krijgt. Werk je als verse papa niet fulltime, maar bijvoorbeeld 5 uur per dag, dan krijg je 25 uur verlof. De formule luidt namelijk als volgt: “eenmaal het aantal werkuren per week”, zodat je sowieso een volle week bij je pasgeboren spruit kan zijn.

Netflix en chill?

Voor veel jonge rechtenstudenten is dit nog een ver van je (kraam)bed show, die studie is al druk zat. Vrouwen worden sowieso steeds later moeder, gemiddeld krijgen zij hun eerste kind wanneer ze 29,8 jaar zijn.[1] Bovendien krijgen vrouwen ook minder kinderen. Om de bevolking na verloop van tijd te vervangen, is het nodig dat elke vrouw ongeveer 2,1 kind baart. Tegenwoordig ligt dit getal meer rond de 1,7 à 1,8 kind per vrouw.[2] Naast dat er dus minder kinderen ter wereld komen, hebben vooral millennials minder seks.[3] Steeds vaker duiken zij niet meer met elkaar tussen de lakens maar gewoon braaf erop voor “nog één aflevering Game of Thrones“. Werk aan de winkel dus en dat extra kraamverlof kan jonge ouders een duwtje in de goede richting geven.

Zelfs Slovenië doet het beter

Maar is vijf dagen wel zo veel? Voorheen waren het er twee, een verbetering is het dus zeker. Bovendien kan men als ouder 26 keer het aantal uren dat je per week werkt als verlof opnemen. Let wel: onbetaald verlof. Wanneer wij ons koude kikkerlandje vergelijken met de rest van Europa komen de partners er bekaaid vanaf. Neem bijvoorbeeld Zweden, een land dat over het algemeen fantastisch scoort in elk “waar zijn de mensen het gelukkigst”-lijstje dat je ooit voorbij hebt zien komen.[4] Na de geboorte heeft de Zweedse partner recht op twee weken vrij en beide ouders samen op maar liefst 480 dagen ouderschapsverlof.[5] 80% van hun loon wordt voor een jaar doorbetaald en de verdeling tussen moeder en partner kan zelf worden ingericht. Ook in Duitsland bestaat er een gezamenlijk ouderverlof dat Duitse ouders kunnen verdelen van 14 (!) maanden. Hiervan wordt per maand minimaal 300 en maximaal 1870 euro doorbetaald. Eigenlijk kan je wel stellen dat bijna elk Europees land het beter heeft geregeld dan wij, zelfs in Slovenië (no offence) krijgen vaders 90 dagen verlof waarvan 15 dagen volledig betaald.

Omhoog met die norm

Vaders en meemoeders zijn in de opvoeding precies even belangrijk als de vrouw die het kind op de wereld zet en dus mag die norm van mij omhoog. Bovendien is het voor de moeder ook hartstikke fijn als zij niet in één klap achterblijft met het pasgeboren wezentje. Gelukkig is dit ook in Europa doorgedrongen en hebben de Europese ministers van Sociale Zaken besloten dat alle Europese partners minimaal 10 dagen betaald verlof krijgen na de geboorte van hun kind. Ook krijgen beide ouders zes weken betaald ouderschapsverlof. In Nederland gaat de situatie in 2020 veranderen, per 1 juli kunnen partners tot 5 weken (voor maximaal 70% doorbetaald) aanvullend geboorteverlof opnemen. In anderhalf jaar kan veel gebeuren dus wie weet, misschien profiteer jij daar wel van…

[1]https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/05/vrouwen-steeds-later-moeder

[2]https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/hoeveel-kinderen-worden-er-per-jaar-geboren-

[3]https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-jongeren-doen-minder-aan-seks-en-volwassenen-trouwens-ook~b57aa0d9/

[4]https://www.nationalgeographic.nl/reizen/2017/07/welk-land-het-gelukkigst

[5]https://nos.nl/artikel/2170335-in-zweden-is-vaderschapsverlof-van-drie-maanden-heel-normaal.html

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top