Op een woensdagmiddag vertelt partner Kriek Wille ons via Zoom over haar dynamische Intellectueel Eigendom, media en entertainment praktijk bij Van Doorne. Sporters, BN’ers, overheden, nationale en internationale bedrijven: de verscheidenheid aan cliënten van Wille liegt er niet om. Wille heeft voortdurend te maken met zaken die spoed behoeven, zo staat ze ook weleens in het weekend in de rechtszaal. Dat Wille hart heeft voor het vak, is duidelijk. Ondanks haar enthousiasme voor de praktijk bij Van Doorne, heeft Wille het kantoor toch ook enige tijd verruild voor de overheid en een kleiner (boutique) advocatenkantoor.
Fasten your seatbelts
De vraag of Wille wat wil vertellen over haar studententijd, beantwoordt ze lachend: “nou ik weet niet of dat een goed idee is”. In het eerste deel van haar studie in Amsterdam deed ze naar eigen zeggen ‘niet zoveel’. Toen Wille na lang zwoegen eindelijk een zesje haalde voor het vak goederenrecht, ging de knop om. “Toen dacht ik, nu ga ik doorpakken ook.” Tijdens haar studie werkte ze als stewardess. “Dat viel prima te combineren met rechten, omdat je toch weinig college had en veel zelf kon doen.” Zo schreef Wille haar scriptie in Ghana. Het hotelpersoneel bracht haar theetjes terwijl ze zat te tikken op haar typemachine. “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar laptops waren er nog niet en computers waren net in opkomst.” De advocatuur sprak Wille als student eigenlijk niet aan. Ze zag het niet zitten om hele dagen in de bibliotheek zitten. Haar hoogleraar wist haar ervan te overtuigen dat ze verkeerd keek naar het vak en spoorde haar aan om een studentstage te lopen bij Van Doorne. Hij vond haar ‘echt een advocaat’.
“Als je bij onze praktijk komt zie je niet alleen maar boeken en dossiers. Bij ons zie je spulletjes: make upjes en beeldjes”
Dat haar hoogleraar het aan het juiste eind had, is gebleken. Inmiddels is Wille elf jaar werkzaam bij Van Doorne en leidt ze de IE, media en entertainment praktijk. Eén van de leukste dingen aan de tak van sport vindt ze het procederen, de strategie bepalen en het doen van tactische zetten. “Het is soms een beetje schaken”. Wille heeft in haar praktijk voortdurend te maken met ideeën van bedrijven die de wereld beter of handiger maken, en bedrijven die daarvan willen profiteren. Dat vindt ze heel mooi. Waar je bij andere praktijken te maken hebt met het hoofd HR of de directie, neem je bij IE echt een kijkje in de keuken van de cliënt, vertelt Wille. Je kunt rondlopen in een grote fabriekshal, maar ook bij een uitgever of televisiebedrijf. “Als je bij onze praktijk komt zie je niet alleen maar boeken en dossiers. Bij ons zie je spulletjes: make upjes, parfumflesjes, Mickey Mouse poppen en beeldjes.”
Van de overheid naar een boutique kantoor
Wille heeft ook ‘twee uitstapjes’ gemaakt: één keer naar de overheid en één keer naar een boutique advocatenkantoor. “Ik was vijf jaar advocaat bij Van Doorne. Toen ben ik mij gaan afvragen, wat is er verder nog?” Er kwam een vacature voorbij als beleidsadviseur van het intellectueel eigendomsrecht bij het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Justitie. De bedoeling was dat ze veel ging reizen en betrokken was als ambtenaar bij de totstandkoming van richtlijnen en verordeningen op het gebied van IE. “Op papier een topfunctie.” In de praktijk viel het Wille in die zin tegen dat wetgeving eigenlijk gewoon heel abstract is. “Het is heel leuk als je met je kennis van de praktijk een bijdrage kunt leveren, maar ik ben toch meer van dat snelle, ik wil eigenlijk gewoon zien wat ik doe”.
“Dan ben je veel meer bezig met, hoe ga ik IE inzetten in een onderneming? In plaats van, maakt merk A inbreuk op merk B?”
Bij het boutique IE en Media kantoor hield Wille zich vooral bezig met hardcore IE. Dat vond ze erg leuk. “Wel verkokert het je blik een beetje.” Het werk bij Van Doorne geeft Wille een breder perspectief. Zo werkt ze dagelijks samen met ondernemingsrecht advocaten. “Dan ben je veel meer bezig met, hoe ga ik IE inzetten in een onderneming? In plaats van, maakt merk A inbreuk op merk B?” Ook werkt Wille regelmatig samen met arbeidsrecht advocaten, bijvoorbeeld als een directeur van een bedrijf vertrekt en een eigen onderneming gaat beginnen, “en onderweg wat spulletjes meeneemt van zijn oud werkgever”. De middelen die hier aan te pas komen zijn IE-rechtelijk van aard.
Typisch Lidl
De clientèle van Wille is heel gevarieerd. Zo heeft ze te maken met sporters, BN’ers, overheden, nationale en internationale bedrijven, waaronder Walt Disney en verschillende luxe cosmeticamerken. Wille vertelt ons enthousiast over het prestigieuze skincare merk La Prairie dat zij bijstond in een zaak tegen supermarktketen Lidl. Lidl beweerde in een grote advertentiecampagne dat hun spotgoedkope dagcrème dezelfde ingrediënten zou bevatten als de crème van La Prairie. “Die zoeken wel de hele tijd de grens op, dat is typisch Lidl.”
Burgerarrestatie Powned
De meeste zaken in Wille’s praktijk zijn in kortgeding en hebben spoed: zaken waar je alles voor moet laten vallen. “De IE en media praktijk laat zich helemaal niet plannen.” Zo was Wille op een zaterdagmiddag aan het schilderen bij haar broer toen ze werd gebeld of ze een zaak wilde starten tegen de publieke omroep Powned. Diezelfde avond stond ze in de rechtszaal. De zaak ging om een jongen met een licht verstandelijke beperking die, na het buitmaken van een scooter, middels een burgerarrestatie naar de grond was gewerkt. De arrestatie zou uitgebreid onderdeel worden van het televisieprogramma van Powned die avond. Wille startte een kort geding en eiste dat de jongen onherkenbaar zou worden gemaakt. De rechter besliste om 19.00 uur in het belang van de jongen, een uur voor de Powned uitzending. Wille vond het in alle opzichten een hele mooie zaak. Het snelle, op een zaterdagmiddag, en toch voor elkaar krijgen wat je wil: een jongen die niet wist wat hij deed in bescherming nemen.