David van de Laar

Mijn naam is David van de Laar. In 2024 heb ik mijn bachelor Politics, Psychology, Law, and Economics aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Tijdens deze studie heb ik mij gericht op het recht en dan in het bijzonder internationaal publiekrecht. In het komende academisch jaar zal ik mij verder gaan verdiepen in de wereld van het recht door middel van een verkorte bachelor Rechtsgeleerdheid. Gedurende dit jaar zal ik deel uitmaken van de redactie van Rechtencircuit.nl. Een jaar vol recht dus.

Ik heb mij vaak afgevraagd hoe deze interesse in het recht is ontstaan. Na lang peinzen kwam ik uit bij een anekdote uit mijn jeugd.

Op een zonnige maandagmiddag zat ik samen met mijn broertje bij mijn vader op de achterbank. We hadden ons judopak aan toen mijn vader zich naar ons keerde met twee pakjes voetbalkaarten in zijn hand: ‘ieder eentje.’ Mijn broertje mocht eerst kiezen, daarna mocht ik. Toen ik mijn pakje opende, kon ik mijn ogen niet geloven: ‘Luis Suárez’, riep ik. Voor een Amsterdams jochie zoals ik was dit toch wel het summum. Niet voor lang. Mijn broertje werd jaloers, begon te huilen, en voor ik het wist had mijn vader het kaartje teruggevorderd en aan mijn broertje overgedragen. ‘Maar … pacta sunt servanda’ dacht ik bij mijzelf (misschien nog niet in het Latijn).

Is het dit kleine onrecht dat mij ertoe gebracht heeft om rechten te gaan studeren? Nee, waarschijnlijk niet. Maar het geeft wel een beeld van mijn gevoel dat het recht gebruikt kan en moet worden om onrecht te vermijden en dat ik mij daar graag mee bezig wil houden.

Heb je opmerkingen over onze stukken of een tip over wie wij zouden moeten interviewen, schroom dan niet om een mail te sturen naar info@rechtencircuit.nl.

Scroll naar boven
Scroll naar top