Renske Boesten, kandidaat-notaris in Chicago: ‘Zo is het balletje gaan rollen.’

interview-Renske-Boesten

In 2016 begon Renske Boesten aan een stage bij Baker McKenzie Amsterdam en bleef er vervolgens werkzaam als werkstudent. Nu zit ze namens het advocatenkantoor op de vijftigste verdieping in Chicago met uitzicht op Lake Michigan. Boesten adviseert over binnenlandse en grensoverschrijdende herstructureringen en mergers and acquisitions (M&A). Daarnaast behandelt zij ook algemene corporate en governance vraagstukken. Sinds februari mag zij voor een half jaar werken vanuit het kantoor in Chicago. Het is een uitgelezen kans na een lange periode van thuiswerken wegens de COVID-19 pandemie, een buitenlands avontuur aan te gaan. Het Amerikaanse hoofdstuk van haar carrière kent naast overeenkomsten met Nederland, ook aanmerkelijke verschillen.

The American dream

Boesten heeft de bachelors Notarieel Recht en Rechtsgeleerdheid afgerond, waarna zij een master Notarieel Recht volgde. Het is daarom niet verwonderlijk dat zij in Nederland als kandidaat-notaris in het corporate team werkt. Baker McKenzie is een groot internationaal kantoor met vestigingen wereldwijd. ‘Vanaf het begin word je eigenlijk al verteld dat er een mogelijkheid is om naar het buitenland te gaan.’ Dit kan voor kortere tijd zijn, bijvoorbeeld om simpelweg binnen één à twee weken collega’s te ontmoeten. Maar het kan ook voor langere tijd zijn, van een half jaar tot aan emigreren toe.

‘Zo is het balletje gaan rollen, waarna het redelijk snel ging.’

De stap naar Amerika begon volgens Boesten met de inhoud van haar werkzaamheden. ‘Ik werk voornamelijk aan grote herstructureringen, echt wereldwijd.’ Het hoofdkantoor van Baker McKenzie is gevestigd in Chicago en het Amsterdamse kantoor is een van de grotere kantoren van Europa. Voor grote projecten die vervolgens wereldwijd gecoördineerd moeten worden, trekken de vestigingen in Chicago en Amsterdam veel samen op. Door de COVID-19 pandemie vond het contact tussen Boesten en haar Amerikaanse collega’s uitsluitend plaats via Zoom en e-mails. Door de intensieve samenwerking was Boesten wel heel nieuwsgierig om de mensen in het echt te zien. Reden genoeg om tijdens haar beoordeling aan te geven dat ze graag op Associate Trainings Programme wilde in Chicago. ‘Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen, waarna het redelijk snel ging.’ Toevalligerwijs is haar manager vijftien jaar geleden ook ruim negen maanden werkzaam geweest in Chicago, naar verluidt met veel plezier. 

Van bammetje naar borreltje 

Op de vraag of er veel verschillen zijn tussen de werkzaamheden in Amerika en Nederland, reageert Boesten bevestigend. Het verschil zit hem volgens haar niet per se in de inhoud van het werk, maar vooral op sociaal gebied. ‘Mensen lunchen op kantoor Chicago meestal gewoon achter hun bureautjes.’ Veel mensen houden over het algemeen graag hun werk en privéleven gescheiden, maar in Amerika gaat het net een stapje verder. Samen gezellig lunchen in de kantine zoals zij in Nederland elke dag doet, zit er niet in. ‘Bij ons op het kantoor in Amsterdam heb ik het idee dat het een soort mix is. De mensen van het werk zie ik ook op de vrijdagmiddagborrel en op verjaardagen.’

Boesten wil wel een kanttekening plaatsen bij de aannames rondom de arbeidsethos in Amerika. Mensen denken namelijk vaak dat Amerikanen dat te hoog in het vaandel hebben staan. Haar Amerikaanse collega’s zitten niet dag en nacht in cubicles te werken met vier uur slaap zoals te zien is in series als Suits. De echte Harvey Specters heeft Boesten helaas nog niet mogen ontmoeten. Daarentegen zitten haar collega’s af en toe op projecten waar zij een korte periode heel hard moeten werken.                                                

‘Iemand stuurt dan een berichtje met de vraag of men een borreltje wil doen en het uitzicht is prachtig.’

De kille sfeer die vaak wordt geschetst is naar haar idee echter overdreven. ‘De verhalen dat iedereen alleen maar de hele dag aan het typen is en niemand iets gezelligs doet, vallen in het echt ook wel weer mee.’ Boesten vertelt dat ze de dag ervoor nog een borreltje met een collega in de skybar van het kantoor heeft gedronken. Eén van de leuke bijkomstigheden als je gestationeerd bent op de vijftigste verdieping in Chicago. ‘Iemand stuurt dan een berichtje met de vraag of men een borreltje wil doen en het uitzicht is prachtig. Dat zit er op sociaal gebied dan weer wel in.’

Met beide handen aangrijpen

Mocht de mogelijkheid voor jou zich voordoen zo’n avontuur in het buitenland aan te gaan, raadt Boesten dat ten zeerste aan. ‘Het is goed om uit je comfortzone te stappen. Daarnaast vliegt de tijd voorbij.’ Het is volgens Boesten belangrijk dat je zelf aangeeft dat je deze stap wil maken en ook kán maken. Er is dan vaak veel mogelijk, maar je moet wel zelf eerst het initiatief nemen. Ongeacht het feit dat ze als enige Nederlander in deze periode is vertrokken naar Chicago, is Boesten alleen maar positief over haar keuze. ‘Je krijgt veel meer een band met de klanten en collega’s als je ze in het echt ziet dan alleen maar via Zoom en andere media.’ Dat haar appartement ook nog eens via Baker McKenzie wordt geregeld, beschouwt ze als een bonus. ‘Het is toch wel fijn dat je dat allemaal niet zelf hoeft uit te zoeken’, lacht ze tot slot. 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top