Veel rechtenstudenten hebben de ambitie later advocaat te worden. Maar wie denkt dat hij na het ondertekenen van zijn diploma en de aanschaf van een toga direct als advocaat aan de slag kan, komt van een koude kermis thuis. Eerst moeten advocaten in spé namelijk een aantal jaar terug de schoolbanken in. Tijdens de Beroepsopleiding Advocaten leren starters de fijne kneepjes van het vak onder begeleiding van een patroon. De opleiding is flink op de schop gegaan en sinds 2021 ligt de focus op een praktische vorm van onderwijs. De opleidingsdagen zijn nog steeds in het befaamde hotel Woudschoten, maar helaas wel zonder de nog veel beruchtere overnachtingen. Lees hier wat je te wachten staat als je aan dit traject begint.
Naar mootcourts en full-service
Ruim een jaar geleden ging de eerste lichting van start met de vernieuwde Beroepsopleiding Advocaten. Vroeger had een advocaat-stagiair vaak genoeg aan een brede juridische basis en een ervaren patroon die hem de weg wees in de wereld van de advocatuur. Tegenwoordig is onze samenleving en het recht een stuk complexer geworden. Kantoren worden alsmaar groter, internationaler en meer gericht op een full-service praktijk. Daarnaast zijn er juist ook rechtsgebieden die steeds specialistischer worden. Kortom, het is een steeds lastigere opdracht voor advocaten om hun deskundigheid op peil te houden. Om in te spelen op deze ontwikkelingen is de beroepsopleiding zich meer gaan richten op de praktijk. Waar de toetsing eerst voornamelijk bestond uit schriftelijke tentamens, bestaat deze nu uit integratieve dagen. Tijdens deze dagen moeten advocaat-stagiairs door middel van mootcourts en complexe praktijksimulaties hun kennis in de praktijk brengen.
Van ethiek tot jaarrekeningen
Ook nieuw in de beroepsopleiding is dat eerst een basistest wordt afgelegd waarbij algemene juridisch-inhoudelijke kennis wordt getoetst. Deze toets is niet bindend, maar dient vooral als richtsnoer voor de advocaat-stagiair. Wanneer diegene de toets niet haalt, weet hij of zij en de patroon dat er qua niveau werk aan de winkel is. Het reguliere onderwijs bestaat uit een centraal en een decentraal gedeelte en vormt een mix van ethiek, vaardigheden en juridische inhoud. Het centrale deel is voor iedereen hetzelfde en spitst zich toe op ethisch inzicht en juridische vaardigheden. Bij deze modules leer je over financiële integriteit, morele oordeelsvorming en bijvoorbeeld hoe een getuigenverhoor in zijn werk gaat. Het vak ethiek wordt nog steeds schriftelijk getentamineerd. Hier leer je alle ins and outs over de Advocatenwet en kernwaarden van de advocatuur, zoals integriteit, vertrouwelijkheid en partijdige belangenbehartiging.
Bij het decentrale gedeelte wordt toegespitst op één van drie mogelijke rechtsgebieden:
privaatrecht, bestuursrecht of strafrecht. Afhankelijk van het gebied waar je werkzaam bent, kies je voor één van deze hoofdpraktijken. Ook kies je voor een leerpraktijk die hierop aansluit. Dit kunnen richtingen van migratierecht tot arbeidsrecht en van omgevingsrecht tot jaarrekeninglezen zijn. Naast de Uitvoeringsorganisatie Beroepsopleidingen Advocaten, zijn er ook andere geaccrediteerde opleidingsinstellingen die het decentrale gedeelte mogen onderwijzen. Zo zijn er 16 zuidas-kantoren aangesloten bij The Law Firm School en heeft de Brauw Blackstone Westbroek zelfs haar eigen opleidingsinstelling: de Brauwerij. Oftewel, genoeg ruimte voor maatwerk en toespitsing op een carrière in een bepaalde branche.
Ja, dat zweer ik!
Maar, wees niet getreurd! Al tijdens de beroepsopleiding mag je lekker aan het werk in de advocatuur en heb je voor de buitenwereld en cliënten gewoon de titel van advocaat. De opleiding is namelijk geen fulltime studie en dien je in (maximaal) drie jaar naast jouw beginnende werkzaamheden af te ronden. Jouw carrière als advocaat-stagiair begint bij een kantoor waar je onder de hoede van een ervaren advocaat wordt genomen: jouw patroon. Aan het begin van de stage worden de advocaten in spé beëdigd bij het arrondissement waar zij werkzaam zullen zijn en worden ze ingeschreven op het tableau. Dit betekent dat jij gewoon zelfstandig aan de slag kunt gaan en niet enkel meekijkt met jouw leermeester. Advocaat-stagiairs beginnen dan wel onderaan de ladder, maar krijgen zeker al veel verantwoordelijkheden. Bovendien zijn zelfs ervaren partners nooit ‘uitgeleerd’ en moeten alle advocaten gedurende hun carrière aan bepaalde opleidingsverplichtingen voldoen. Zelfs na je master én je beroepsopleiding ben je er dus nog niet vanaf en zul jij je altijd moeten blijven ontwikkelen. Maar goed; het recht doet dat immers ook.