Harry Rek is senior partner van de ondernemingsrechtpraktijk bij BarentsKrans. Rek heeft veel kennis op het gebied van ondernemingsrecht en heeft veel werkervaring bij grote advocatenkantoren. Zo is hij een van de founding partners van de Nederlandse vestiging van Bird&Bird. Daarnaast was hij werkzaam als advocaat bij NautaDutilh en partner bij Houthoff. Wat maakt hem tot de advocaat die hij vandaag de dag is? En hoe is hij daar terechtgekomen?
Verleid door het schrijven
Rek wist al snel dat hij rechten wilde gaan studeren. In zijn familie hadden zijn vader en broers een technische achtergrond. “Als Jurist was ik eigenlijk het zwarte schaap van de familie.” Rek ging rechten studeren in Rotterdam en schreef daarnaast voor de Rotterdamse universiteitskrant Quod Novum, waarin interviews stonden met mensen van de juridische faculteit. Hij schreef ook over studenten-welzijn. Hiervoor interviewde hij veel mensen van verschillende studentenverenigingen. “Vaak kon ik mijn eigen artikelen op de binnenkant van de toiletdeur lezen als ik in een studentenhuis was.” Aan het einde van zijn studie twijfelde Rek om de advocatuur in te gaan of door het vele schrijven toch voor de journalistiek te kiezen. Hij koos voor de advocatuur met in het achterhoofd altijd nog te kunnen overstappen, dit leek vice versa geen mogelijkheid.
“Vaak kon ik mijn eigen artikelen op de binnenkant van de toiletdeur lezen als ik in een studentenhuis was.”
Rek begon zijn carrière bij het kantoor Dutilh, Van der Hoeven, Slager, dat nu NautaDutilh heet. Hij hield zich tijdens zijn advocaat-stage niet alleen met grote ondernemingsrecht zaken bezig, maar ook met toevoegingen, familierecht en strafzaken. Dit hield in dat hij cliënten met meer kleinschalige problemen moest bijstaan. “Bij particuliere cliënten komen veel emoties kijken, daar leer je ook veel van als jonge advocaat.” Na zijn stage werd hij medewerker, maar na zeven jaar heeft hij gekozen om de overstap te maken naar Buruma, het huidige Houthoff.
Fuseren Fuseren Fuseren
Op moment van de overstap ging hij werken bij een kleiner kantoor, maar na de fusie werd dit opnieuw een groot kantoor, net als NautaDutilh. Op het moment van de fusie was Rek partner bij Buruma en verhuisde hij met zijn hele team naar Amsterdam. Hier kwam hij in een internationale discussie terecht. Rek vertelt dat veel kantoren in die tijd fuseerden met een buitenlands kantoor of werden overgenomen. Bij Houthoff stond een internationale samenwerking ook ter discussie, maar dit plan werd van tafel geveegd. “Zelf was ik een voorstander van wél internationaal aansluiten”. Dit is uiteindelijk ook gebeurd. Samen met twee andere partners van Houthoff Buruma en hun teams werd de Nederlandse vestiging van Bird&Bird opgezet. Dit was volgens Rek een buitengewoon spannende periode. “Je bent dan eigenlijk een beetje aan het pionieren.” Zo vertelt hij dat ze met een naam op de Nederlandse markt kwamen die buiten de telecommarkt niet bekend was. Gelukkig kreeg het start-up team een grote mate van professionele begeleiding, omdat het onder de vlag van een bekende internationale organisatie opereerde. Rek is uiteindelijk dertien jaar lang partner geweest bij Bird&Bird.
In 2014 maakte Rek de overstap van Bird&Bird naar BarentsKrans, hiervoor had hij verschillende redenen. Een van deze redenen was de sfeer binnen de kantoren. De M&A praktijk bij BarentsKrans was nog aan het groeien en hier heerste een hele andere mindset. Rek vind het mooi dat er bij BarentsKrans nog steeds veel enthousiasme bestaat bij het binnenhalen van nieuwe cliënten en dat de focus minder op het beschermen van het marktaandeel ligt. “Ik ben een bouwer, vooral qua praktijk ontwikkeling.”
“Ik ben een bouwer, vooral qua praktijk ontwikkeling.”
Een andere reden voor zijn overstap had te maken met de ontwikkeling van de internationale praktijk. Dit klinkt volgens hem misschien tegenstrijdig, maar dit wil hij graag toelichten. Volgens Rek lukt het hem bij een onafhankelijk Nederlands kantoor beter om internationaal werk aan te trekken dan wanneer je moet werken met de buitenlandse vestigingen die je hebt als internationaal kantoor. “Daar zitten niet altijd de mensen die je nodig hebt voor een zaak”. Rek vertelt dat dit te maken heeft met het feit dat hij al voor Bird&Bird een referral praktijk had. Dit betekent dat je werk doorverwezen krijgt van buitenlandse advocaten die zelf geen vestiging in Nederland hebben. Bij Bird&Bird kon hij deze werkzaamheden helaas niet doorzetten, omdat hij hen geen zaken terug kon geven. Deze moesten naar de buitenlandse vestigingen van Bird&Bird. “Ik heb die contacten altijd onderhouden.” Toen Rek bij BarentsKrans kwam heeft hij zijn oude referral-contacten nieuw leven ingeblazen. Hierdoor heeft zijn praktijk veel internationaal werk verworven.
Spelenderwijs succes
Rek geeft een voorbeeld hoe hij aan internationale contacten bouwt. Een jaar of vijf geleden heeft hij het initiatief genomen om een aantal buitenlandse kantoren, onafhankelijk net als BarentsKrans, uit te nodigen om twee partners en twee medewerkers te sturen. Samen hebben ze op een locatie op de Veluwe een overname spel gespeeld. Medewerkers werden verdeeld en moesten samen een overname onderhandelen. De partners speelden jury, coach of ‘de vervelende cliënt’. Dit was volgens Rek zo goed bevallen dat sindsdien elk jaar een ander kantoor het spel organiseert. “Dit is niet alleen maar heel leuk, maar hier is ook serieus werk uitgekomen”. Dit is volgens Rek een voorbeeld van hoe je contacten tussen kantoren kan intensiveren. Het evenement wordt nog steeds jaarlijks georganiseerd en levert BarentsKrans bovendien nog altijd mooie zaken op.