Manon den Boer: “Notaris klinkt misschien stoffig als je de notabele van het dorp bent, maar dat ben ik niet.’’

Ontwerp zonder titel

Manon den Boer is een duizendpoot die alle vooroordelen over het stoffige notariaat onderuit haalt. Ze is niet alleen notaris en partner bij DLA Piper, ze geeft daarbij ook les bij de Notariële Beroepsopleiding. Verder is ze lid van de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht die advies uitbrengt aan verschillende ministeries over nieuwe wetsvoorstellen. Vanuit de kamer van haar zoon vertelt ze ons via zoom hoe het is om notaris te zijn, en nog zoveel meer. 

Rechten met een B-pakket 

Den Boer begon haar studententijd met een studie Bouwkunde in Delft, omdat ze het naar eigen zeggen zonde vond om met een B-pakket Rechtsgeleerdheid te gaan doen. Ondanks dat ze na de eerste week al niet zeker wist of dit iets voor haar was, heeft ze dit driekwart jaar volgehouden. “Totdat ik uit mijn hoofd moest leren hoe groot een parkeerplaats was.’’, zegt ze lachend. Dat was voor haar het moment om de overstap naar een rechtenstudie in Leiden te maken. Daar kwam ze in overvolle collegezalen te zitten. Dit heeft haar geholpen de keuze te maken voor Notarieel recht. Niet alleen de kleine groep, maar ook de rechtsgebieden familierecht en onroerend goed waren triggers, omdat dit vakken zijn die tot de verbeelding spreken. Rechtsgebieden waarin ze uiteindelijk nooit in heeft gewerkt. “Na vijf jaar in Leiden te hebben gestudeerd was het goed om weg te gaan, omdat dit toch een soort dorp is’’, aldus Den Boer. Daarom vertrok ze naar Rotterdam. 

“Ik had geen zin om onderdeel van het meubilair te worden.’’ 

Een oriënterend gesprek bij De Brauw in de havenstad resulteerde in haar eerste baan als kandidaat-notaris ondernemingsrecht. Na hier tien jaar gewerkt te hebben werd ze geen partner, maar kreeg ze wel haar eerste kind en overwoog parttime te gaan werken. Dat laatste bleek niets voor haar. “Ik had geen zin om onderdeel van het meubilair te worden, dus ik ben verder gaan solliciteren’’, vervolgt ze. Daarna kwam ze terecht bij Andersen Legal waar ze haar ondernemingsplan indiende om notaris te mogen worden. Net op dat moment spatte Andersen uit elkaar vanwege de beruchte Enron-affaire. “Ik ging skiën en toen ik terugkwam was er ineens geen Andersen meer.’’ Het Nederlandse legal gedeelte van Andersen sloot zich aan bij AKD, waar zij haar ondernemingsplan weer oppakte.  

Niet om 5 uur het antwoordapparaat erop 

Een paar jaar daarna maakte zij de overstap naar DLA Piper. Ze hunkerde naar een internationaal kantoor met een eigen global netwerk. De zaken waar zij de meeste motivatie uithaalt, zijn die voor grote buitenlandse bedrijven. Het gaat dan

voornamelijk om reorganisaties van Amerikaanse multinationals. Die zaken zie je terug in de krant. Waar bij kleine kantoren de omzet vaak wordt gerelateerd aan het aantal aktes dat je passeert, is zij veel meer bezig met adviseren over de werking van het Nederlandse recht in zo’n internationale structuur: wat er wel en niet kan. Haar internationale collega’s zijn eigenlijk ook een soort van cliënten, vanwege zogenaamde cross-selling: “Je wil goede service bieden aan je collega’s vanwege de gezamenlijke cliënten. Werk komt van alle kanten en er wordt dan ook van je verwacht dat je op alle mails binnen 24 uur antwoordt.’’ Ze vervolgt: “Dat betekent ook dat niet om 5 uur het antwoordapparaat erop gaat.”  

“Elke keer als er wat nieuws in Boek 2 is terechtgekomen, zit er wat bij van onze hand.’’ 

Naast haar werk als notaris geeft Den Boer les aan de beroepsopleiding voor notarissen, geeft ze diverse cursussen, is ze partner bij DLA Piper én lid van de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht, waarbij ze mee schrijft aan adviezen voor wetsvoorstellen. Zowel het lesgeven als het adviseren omschrijft zij als op een andere manier met je kennis bezig zijn. Zo houdt ze contact met de praktijk. “Elke keer als er wat nieuws in Boek 2 is terechtgekomen, zit er iets bij van onze hand wat vanuit de adviezen is meegenomen.’’ De kennis die ze haalt uit het zich verdiepen in wetsvoorstellen neemt ze weer mee in haar cursussen. Wat betreft haar rol als partner is ze, zoals ze zegt, “een beetje allergisch voor mensen die haar baas noemen’’. Haar ideaalbeeld van leidinggeven is het met mensen samen doen van zaken. “Bijsturen doe je on the job.’’ 

De notabele van het dorp 

Over het zijn van notaris zegt ze dat het in je zit. “Notaris klinkt misschien heel stoffig als je de notabele van het dorp bent, maar dat ben ik niet. Ik ben lawyer, en toevallig ook notaris.’’ Het maakt een groot verschil in welk rechtsgebied je zit. In het ondernemingsrecht werk je met professionals: grote bedrijven met juridische afdelingen. Wanneer je familierecht doet, heb je vaak te maken met privépersonen. Dat is een hele andere setting. Mensen die notarieel recht kiezen zijn geen advocaten, er is een reden waarom je voor het notariële vak kiest. “Je bent geen onderhandelaar in de M&A-praktijk, eerder een onafhankelijke bemiddelaar’’, vervolgt ze. Je staat tussen de partijen in. Dit is ook de reden dat ze nooit de behoefte heeft gehad over te stappen naar een andere praktijk. “In mijn praktijk ben je vanaf het begin betrokken bij het bedenken en opzetten van een structuur en niet alleen bezig met het uitvoeren wat anderen bedenken”, aldus Den Boer. 

“Ik ben lawyer, en toevallig ook notaris.’’ 

Wanneer we haar vragen wat ze ons als studenten zou willen meegeven, zegt ze dat we ons vooral niet van de wijs moeten laten brengen door vakken die we niet leuk vinden. “Je moet verder kijken. Wat kan ik er straks mee doen, wat wil ik ermee, waar krijg ik energie van?’’ Ze benadrukt dat je niet 50 jaar aan hetzelfde kantoor vast zit. Overal waar je gaat werken leer je en dit kun je meenemen in het vervolg van je carrière. “Kijk naar de toekomst!’’

Meer over

Deel dit artikel

1 gedachte over “Manon den Boer: “Notaris klinkt misschien stoffig als je de notabele van het dorp bent, maar dat ben ik niet.’’”

  1. Erg interessant om te lezen over deze notaris en wat zij doet. Ik kan me ook voorstellen dat het mooi werk is en je kiest inderdaad je eigen specialisme. Het is mooi als je een onafhankelijk bemiddelaar kunt zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top