Loek Kerstens: “In de faillissementspraktijk loop je tegen volstrekt atypische dingen aan”

Loek-Kerstens_s

Loek Kerstens is  advocaat binnen de praktijkgroep Litigation & Risk Management van Loyens & Loeff en is gespecialiseerd in het insolventierecht. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt en veel bedrijven in moeilijkheden verkeren, geeft Kerstens ons een kijkje in de dynamische wereld van faillissementen en herstructureringen. Hij vertelt ons over de verscheidenheid van zijn zaken, zoals het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de herstructurering van de Amerikaanse moeder van ID&T, het bedrijf dat onder andere jarenlang Sensation White organiseerde. Met andere woorden, ontzettend veel afwisseling in deze praktijk. 

Van intellectuele eigendomsrechten naar faillissementen

Naast zijn Informatierecht-master, was Kerstens werkstudent op de insolventie-afdeling van Loyens & Loeff. Een heel boeiend rechtsgebied noemt hij het Intellectueel Eigendomsrecht. Echter, toen hij de kans kreeg om bij Loyens & Loeff als advocaat-stagiair aan de slag te gaan op de sectie Litigation & Risk Management, met als specialisatie insolventierecht, was zijn keuze snel gemaakt. Een tweede master liet hij voor wat het was, evenals het IE-recht. Wat maakt het faillissementsrecht dan zo boeiend? Hoor ik je denken.

 ‘‘Als insolventie advocaat kom je een grote verscheidenheid aan zaken tegen’’

Kerstens heeft ons ervan overtuigd dat het insolventierecht uit veel meer bestaat dan ervoor zorgen dat het kaartenhuis niet instort. Hij vertelt hoe je op het ene moment als local counsel optreedt in een grote internationale herstructurering en op een ander moment voor besprekingen over de bloemenveiling of door een failliete aluminiumfabriek loopt. ‘‘Als insolventie advocaat kom je een hele grote verscheidenheid aan zaken tegen.’’ Kerstens adviseert bestuurders en commissarissen wat wel en niet verstandig is om te doen bij een dreigend faillissement. Dit hangt samen met eventuele risico’s van aansprakelijkheid. ‘‘Aan de vooravond van het faillissement komen aspecten uit verschillende rechtsgebieden als het ware in een pressure cooker bij elkaar.’’ Hierbij kun je denken aan aspecten uit het ondernemingsrecht, maar ook huurrecht, arbeidsrecht en goederenrecht komen hierbij kijken.

Verder kijken dan je wetboek

Een faillissement dat veel indruk op Kerstens maakte, is het faillissement van het Slotervaartziekenhuis, waar hij in 2018 nauw bij betrokken was. Hoewel een faillissement voor direct betrokkenen vanzelfsprekend heel ingrijpend is, was het volgens Kerstens ook beroepsmatig een zeer uitdagende casus. ‘‘Los van de juridische complexiteit van zo’n faillissement, is de maatschappelijke impact enorm”, vertelt Kerstens. Voor patiënten die zich in het ziekenhuis bevonden moest elders onderdak gevonden worden. Dit moet allemaal in zeer korte tijd worden opgelost. ‘‘Dat betekent dat je als advocaat verder moet kijken dan je wetboek.’’  

Terreurdreiging tijdens de herstructureringsprocedure

Een andere zaak die Kerstens niet snel zal vergeten is de Amerikaanse herstructurering (een zogenoemde chapter 11-procedure) van de Amerikaanse moeder van ID&T, het entertainment- en mediabedrijf dat onder andere Mysteryland, Sensation en Awakenings op zijn naam heeft staan. Aan de vooravond van Sensation in de Amsterdam ArenA bleek er ineens sprake te zijn van een terreurdreiging. ‘’Dat is natuurlijk het laatste wat je als festivalorganisator wil, maar zeker tijdens een precair herstructureringsproces.’’ Samen met één van de Amerikaanse afgevaardigden en het Nederlandse management, werd het advocatenteam voor crisisoverleg bijeengeroepen bij toenmalig burgemeester Van der Laan in de Stopera. Kerstens was onder de indruk van de vastberadenheid van de burgemeester en het Nederlandse management om voet bij stuk te houden en niet te willen buigen voor de terreur. Er is tot diep in de nacht vergaderd om te kijken welke randvoorwaarden er nodig waren om het festival door te kunnen laten gaan. ‘‘In de faillissementspraktijk loop je tegen volstrekt atypische dingen aan, waar geen leerboek in voorziet.’’

Meerwaarde creëren

Inmiddels werkt Kerstens al dertien jaar bij Loyens & Loeff. Hij prijst het kantoor om de dynamische omgeving, de jonge mensen en het vele talent dat er rondloopt. Kerstens heeft toch ook 3 maanden aan een ander soort praktijk mogen proeven, tijdens zijn secondment bij ING. Daar kreeg hij de kans om een kijkje in de keuken te nemen op de juridische afdeling van de bank. Wat hem daar met name is opgevallen, is dat de bankjuristen heel erg meedenken met de business en de connectie zoeken met hun (interne) klant. Waar heeft die specifieke klant behoefte aan en hoe kan ik in dit geval het beste adviseren? “Daar valt voor advocaten soms nog winst te halen.”

Kerstens ziet momenteel veel vraag naar insolventie advies. Retailbedrijven hebben het bijvoorbeeld ontzettend zwaar. Dat heeft vervolgens ook zijn weerslag op andere partijen, zoals vastgoedeigenaren die winkelruimtes verhuren aan retailbedrijven. Hoe nu verder met de coronacrisis in de wereld van het insolventierecht zal de tijd uitwijzen. De voortekenen van een golf aan faillissementen en herstructureringen dienen zich in elk geval al aan, al hoopt Kerstens dat we in staat zullen blijken de economische gevolgen zo goed mogelijk op te vangen.

Ten slotte is er desgevraagd nog wel iets dat Kerstens de student mee wil geven. Studenten staan tegenwoordig onder druk om snel af te studeren en zijn al vroeg bezig met hun carrière. Hij benadrukt dat je niet vanaf dag één alleen maar hoge cijfers hoeft te halen en je blind moet staren op de commerciële advocatuur. Kerstens hoopt dat studenten zichzelf de ruimte gunnen zich breder te oriënteren, “dat werkt in de advocatuur uiteindelijk alleen maar in je voordeel”.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top