De vijftigmineconomie: een slimme unlock?

b copy 6

Sinds 12 maart zitten we in een zogenaamde intelligente lockdown. Er volgden al snel strengere maatregelen en de regering verzocht om alleen indien noodzakelijk naar buiten te gaan. Ondanks wat dom en onwetend gedrag in het begin, gehoorzaamt de Nederlandse bevolking steeds beter. We houden afstand. Binnenkort zullen er opnieuw wat versoepelingen van de opgelegde regels plaatsvinden en kan ons land zich langzaamaan naar het ‘nieuwe normaal’ begeven. Bepaalde critici zeggen dat dit te snel gaat, andere vinden dat we te traag op gang komen. Een vaak genoemde oplossing voor het sneller opstarten van de maatschappij, is de zogeheten ‘vijftigmineconomie’.

Een werkende economie

De vijftigmineconomie zal inhouden dat iedereen onder de vijftig jaar weer volledig kan deelnemen aan het economisch verkeer. Er zullen restricties bestaan om deze economie in goede banen te leiden, zodat we de zwakkeren kunnen beschermen. Bijeenkomsten van hele grote groepen mensen, zoals op festivals of in voetbalstadions, zullen verboden blijven. Opiniemakers, zoals Sander Schimmelpenninck, roepen steeds vaker dat de anderhalvemetersamenleving niet haalbaar zal zijn op de lange termijn. Hij beweert onder andere dat de jonge generatie straks de gigantische economische schade mag dragen. Daarom wordt er gepleit voor een model, waarbij de economie weer zal gaan draaien, zij het met miljoenen (oudere) Nederlanders minder. Ouderen zullen thuis moeten blijven en vijftigplussers die gezond en wel het risico willen nemen om weer aan de slag te gaan, kunnen dat doen.

Nauwelijks gevaar

Gezondheidsrisico’s voor vijftigminners zijn er nauwelijks. Cijfers van het RIVM vertellen ons dat als iemand uit deze groep geïnfecteerd wordt met het virus, zijn of haar kans op overlijden 0,014% is. Van de overledenen in de leeftijdscategorie 20 tot 50 jaar had minstens 70% een onderliggende aandoening, zoals diabetes of kanker. Ed Peelen, bijzonder hoogleraar aan de UvA, is een voorstander van de ‘slimme unlock’, mits zorgvuldig uitgevoerd, vertelde hij aan EenVandaag. Hij pleit voor extra bescherming voor mensen met onderliggende aandoeningen binnen de vijftigmingroep. Zodat het sterftepercentage nog lager zal liggen als we de economie weer open zullen gooien.

Intensive care

Een nadeel aan deze theorie is de potentiële druk op de IC-capaciteit. Het aantal opnames op de IC zal op een bepaald niveau moeten blijven om geen overbelasting te veroorzaken. Een heikel punt, dat constant in de gaten zal moeten gehouden worden. Gelukkig is de groep die dan weer deel kan nemen aan de economie een stuk vitaler. Deze is zwaar ondervertegenwoordigd op de corona-afdeling van de IC. De versoepeling van verschillende maatregelen worden nu genomen met de daling van het aantal bezette IC-bedden in het achterhoofd. Als die constant of op een voldoende laag niveau blijft, spreekt dat in het voordeel van de vijftigmineconomie.

Uiteraard zullen er ook in de vijftigmineconomie enorm veel regels in acht moeten worden genomen. Opdat de gezondheid van de zwakkeren in onze samenleving zo goed mogelijk blijft. Vanuit de politiek klinkt er via de stem van Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam, al een positief geluid. Hij is voor leeftijdsgrenzen en wil mensen die niet in de kwetsbare groep vallen, weer naar buiten laten gaan voor theatervoorstellingen en een biertje op het terras. Die maatregelen zijn (gelukkig) al getroffen door de overheid, maar er zit misschien wat meer in. Men zou bijeenkomsten van mensen onder de vijftig jaar weer kunnen toestaan, ook zonder dat men zich aan de anderhalve meter afstand houdt. 

Oplossing

Als het einde van deze crisis nog lang op zich laat wachten (lees: een vaccin voor iedereen), gaan er nog meer klappen vallen dan er al gevallen zijn. Mensen zullen hun baan kwijtraken en niet snel een nieuwe vinden. De Nederlandse economie zal volgens de Europese Commissie in 2020 met 6,8% krimpen en de werkloosheidsgraad zal stijgen van 2,9% naar 5,9%. De schade is al enorm en er moet snel een oplossing gevonden worden om deze alsnog zo veel mogelijk te beperken. De theorie van de vijftigmineconomie is niet helemaal waterdicht, maar zorgt wel voor interessante ideeën die ons hopelijk verder zullen helpen.

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top