Gerard Kastelein is sinds jaar en dag partner bij Allen & Overy (A&O). Van miljardentransacties tot het helpen van de Nederlandse Staat bij het redden van ING in de crisis, zijn praktijk is zeer divers. De spanning viel gelijk weg nadat hij binnenkwam met een grapje en wij spraken hem hierna over de alledaagse gang van zaken op zijn afdeling International Capital Markets.
Hij haalde zijn propedeuse in één jaar, maar deed erna een paar jaar niets, omdat hij geen zin had om op zijn 22e al te beginnen met werken. Na jaren niet studeren, ging hij weer gas geven met goede cijfers als resultaat, maar wel met een blanco cv. Hij wist wel dat hij bij een advocatenkantoor wilde werken. Hij wilde zich specialiseren. Puzzels oplossen met een sociale dimensie. Het sprak hem ook aan dat een advocatenkantoor geen bureaucratische omgeving zou zijn met veel managementlagen. “Een advocatenkantoor is best wel horizontaal.”
Geen plek bij zijn top tien
Kastelein kreeg op het einde van zijn tijd in Leiden een beurs van de universiteit om naar Engeland te gaan. Aan de University of London deed hij een LLM in International Finance. Hij werd helemaal enthousiast gemaakt door de professoren, die hem van alles leerden over de internationale financiële markten en wat een obligatie nou eigenlijk is. Vanuit Londen gaf hij desgevraagd door aan Loeff Claes Verbeke – tegenwoordig opgegaan in Allen & Overy – waar hij ondertussen al aangenomen was, dat hij op de Banken & Effecten-sectie wilde gaan werken of met het mededingingsrecht bezig wilde zijn. Hij kreeg vervolgens echter geen reactie. Eenmaal terug in Nederland en een maand voordat hij zou beginnen met werken, belde hij ze maar eens op om te vragen hoe het zat. Zijn toenmalige baas antwoordde dat hij op het milieurecht zou starten. Dat stond niet eens in zijn top drie en als hij een top tien had gemaakt, stond het daar ook niet in.
“Maar wel winnen van hem, he!”
Hij had er dus helemaal niks mee, maar het procederen vond hij wel leuk, vooral de huurrechtzaken. Hij kwam een keer aan in een oud motel waar de dikke, oude advocaat van de tegenpartij onderuitgezakt in een stoel zat met een dikke sigaar in zijn mond. Deze man vroeg dan heel denigrerend, terwijl hij de rook in zijn gezicht uitblies, of hij met de Ov-jaarkaart was gekomen. “Maar wel winnen van hem, he!” Kastelein vond het heel tastbaar. “Je kon een huis onbewoonbaar laten verklaren om een onderhuurder eruit te zetten, en dan reed een paar dagen later per ongeluk een shovel naar binnen.” Hij vond dat veel meer tot de verbeelding spreken dan bij een transactie waarbij je 20 miljard euro van A naar B laat gaan.
Eigen winkeltje
Op zijn ‘nieuwe’ afdeling (Capital Markets) kon hij gaandeweg veel meer sparren met de mensen boven hem, over hoe zij een deal moesten aanpakken. Hij kreeg steeds meer verantwoordelijkheid. “Op een gegeven moment begon ik steeds meer mijn eigen winkeltje te runnen.” Naast jurist ziet hij zichzelf ook als ondernemer. Hij moet kijken waar de markt naartoe gaat, hoe ze hun klanten kunnen helpen en wat er bij hen speelt. “Allemaal iets breder dan je wetboekje.” Kastelein doet voornamelijk transacties in de kapitaalmarkten-hoek, zoals obligatie-uitgiftes. Hij heeft in de crisis de Nederlandse staat geholpen met het redden van ING, door vele uren met toenmalig minister van Financiën, Wouter Bos, te spenderen. Ook heeft hij met A&O de nationalisatie van SNS gedaan. Hij werkt dagelijks samen met collega’s uit Madrid, Frankfurt, Londen en New York. Recentelijk heeft Kastelein ING geadviseerd over hun Brexit-strategie. Daarnaast begeleidt hij ook andere banken die vanwege de Brexit naar Nederland verhuizen.
“Die vakken heb ik zo snel mogelijk laten flikkeren”
De laatste keer dat ik Kastelein sprak was drie jaar geleden op een borrel. Toen ik vertelde dat ik rechten zou gaan studeren, raadde hij me dat af. Drie jaar later antwoordde hij dat als je de keus had, en een bèta-jongen was, je zo’n richting op zou moeten gaan. Als hij opnieuw mocht beginnen aan zijn middelbare school, had hij absoluut meer zijn best gedaan voor natuurkunde en scheikunde. “Die vakken heb ik helaas zo snel mogelijk laten flikkeren.” Hij vindt dat hij als advocaat minder bijdraagt aan de samenleving. “Dan vind ik medicijnen interessanter.”
Ellende & Overwerken
Kasteleins kantoor stond in de tijd dat het nog Loeff Claeys Verbeke heette bekend als een cowboykantoor. De perceptie bij studenten was ook dat stagiaires keihard moesten werken. Dat beeld is eigenlijk niet veranderd. Hij moet zelf lachen over de geuzennaam van zijn kantoor, ‘Ellende & Overwerken’. Het is inderdaad hard werken. “Maar dat doe je op het hoogste niveau, in teamverband, in een stimulerende omgeving, met veel ruimte voor diversiteit en humor.” Kastelein hoeft geen 9 tot 5 baan. De vrijheid die hij op kantoor geniet, vindt hij fijn. “Als je je deadlines haalt en het team niet in de steek laat, kan je ook gewoon om kwart voor tien komen binnenkakken.” Op de vraag of je ook al na vier jaar werken deze vrijheid ervaart, volgt er een volmondige ja. Hij kwam toen ook al om half tien binnenzetten. Blijkbaar kan het gewoon, zolang je je werk maar afhebt en geen vergaderingen hebt. “Als het hard waait, en de praktijk laat het toe, pak ik zo mijn surfplank en sta ik op zee.”