Jochem Beurskens. Hij begon als jonge student uit Limburg aan de rechtenstudie in Amsterdam. Na een enerverende studententijd, acht jaar bij Allen & Overy en een overstap naar DLA Piper is hij daar sinds een jaar partner op de afdeling Corporate M&A. Wij spreken hem over zijn studentenleven en zijn secondment in New York, maar vooral over zijn werk als advocaat in private equity.
De hele dag vegeteren
Beurskens studeerde in het begin van deze eeuw Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Aangezien de stap van Limburg naar Amsterdam een grote was, was het voor hem vooral zaak minimaal de helft van de 42 propedeuse-punten te halen. “Als je 21 punten haalde, was je voor vier jaar zeker van je stufi en roze vervoerskaart.” In het begin vond hij rechten erg droog. Bovendien werd hij door zijn vrienden of huisgenoten niet echt aangespoord om te gaan studeren. “Er lag in mijn studentenhuis niet zo’n druk op presteren, meer dan de helft lag de hele dag op de bank te vegeteren.” Nadat hij zijn propedeuse had behaald en een bestuursjaar had gedaan, begon Beurskens rechten leuker te vinden. In zijn laatste jaar liep hij ook een student-stage op de Corporate-afdeling van Allen & Overy. “De stage was echt heel erg gaaf, maar ik had werkelijk waar geen idee waar die mensen het de hele dag over hadden.”
Voor A&O op secondment in New York
Na zijn afstuderen kwam Beurskens te werken op de Corporate-afdeling bij Allen & Overy. Zoals iedere advocaat-stagiair begon hij aan een driejarige opleiding tot advocaat. “Dat is wel uniek aan de advocatuur.” Hij vervolgt: “Die drie jaar moet je ook echt gebruiken om te leren werken en te ontdekken waar je kracht ligt”. Na vijf jaar vond Beurskens het tijd om naar het buitenland te gaan. In eerste instantie werd hem Egypte aangeboden, maar al snel bleek dat het kantoor van zijn cliënt in dezelfde wolkenkrabber als zijn hotel huisde. “Bovendien was daar net de pleuris uitgebroken, dus toen dacht ik: die sla ik even over.”
“Als je in New York zit, is het gewoon work hard play hard”
Gelukkig kon hij al snel voor Allen & Overy naar New York, the city that never sleeps. Hier werkte Beurskens mee aan transacties voor Amerikaanse bedrijven die een overname wilden doen in Nederland of die in Nederland een notering hadden, maar ook aan Amerikaanse deals. In New York merkte hij al gauw dat werken met Amerikanen anders is. “Als je in New York zit, is het gewoon work hard play hard.” Hiermee doelt hij op het feit dat Amerikanen heel erg dedicated zijn en keihard werken, vooral omdat zij een grotere bewijsdrang hebben. Ook het transactieproces is anders dan in Nederland. “In Nederland wordt de soep niet zo heet gegeten en wordt documentatie minder uitgebreid uitgewerkt. Hier geldt toch de redelijkheid en billijkheid.” Hij vervolgt: “Daarbij wordt er in Amerika een leger mensen tegenaan gegooid die ontzettend inefficiënt werken. Ik had af en toe echt geen idee wat ze de hele dag aan het doen waren”.
Partner bij DLA Piper
Na zijn secondment in New York, bood DLA Piper hem de mogelijkheid om mee te werken aan de verdere uitbreiding van hun private equity-praktijk. Bovendien had hij daar perspectief om binnen afzienbare tijd partner te worden. Hoe ingewikkeld private equity ook klinkt, het is eigenlijk best simpel. Een private equity-partij haalt geld op bij verschillende investeerders met het doel om rendement te behalen door het kopen en verkopen van bedrijven. Dat is ook de reden dat je in deze tak van sport vaak van deal naar deal gaat. “Het geld moet ook echt werken, want als het op de plank ligt, levert het niets op voor de investeerders.”
“Soms moet ik tegen mijn klant zeggen dat hij zich niet zo moet aanstellen”
Ondanks dat het in de private equity veelal om rendement draait, gaat het Beurskens met name om de mensen met wie hij samenwerkt. “Leuke deals met leuke mensen: dat is wat ik wil doen!” Zijn rol als advocaat bij deze deals verschilt per transactie. De ene keer is hij de dealmaker en de andere keer ligt de nadruk op people management. Daarnaast is hij natuurlijk verantwoordelijk voor het oplossen van keiharde juridische vraagstukken. Belangrijk is dat zijn cliënt het hele verhaal vertelt, want als dat niet het geval is, kan zijn cliënt zijn grootste gevaar zijn. Daarom moet Beurskens altijd op zoek naar het waarom achter de vraag van zijn cliënten. “Daarbij komt het soms ook voor dat ik tegen mijn klant moet zeggen dat hij zich niet zo moet aanstellen, omdat bepaalde keuzes nu eenmaal bepaalde consequenties en risico’s met zich meebrengen.”
“Als advocaat leef je een beetje in de waan van het moment”
Nu hij partner is, moet hij naast zijn werkzaamheden als advocaat ook een eigen praktijk runnen. Dit zorgt vaak genoeg voor knotsgekke weken. “Als advocaat heb je eigenlijk nooit een vaste agenda, want je leeft een beetje in de waan van het moment.” Zijn meest gekke week ervoer Beurskens in zijn eerste week bij DLA Piper. Hij had zich voorgenomen rustig te beginnen. Toen hij op dinsdagochtend het kantoor binnenliep, werd hem direct gevraagd mee te helpen aan een closing. Na een paar hele korte nachten werd hij op zaterdagmiddag, compleet doorgewerkt, wakker op de bank. Het toont de intensiteit van een M&A-praktijk, maar juist de samenwerking met anderen om de finish te halen, geeft Beurskens energie. “Je moet gewoon problemen oplossen. Het maakt niet uit of het juridisch is of niet, er zijn altijd problemen die opgelost moeten worden.”