Column: 3 Feiten over jouw vakantie die jij als rechtenstudent al weet

IMG_2461

Terwijl er gestrooid wordt in Arnhem om het asfalt niet te laten smelten en er in vrijwel al het zwemwater van Amsterdam blauwalg gevonden is, lig jij ergens aan de Côte d’Azur zorgeloos te verbranden. Zorgeloos, omdat jij rechten studeert en dus van de hoed en de rand weet wat betreft vakanties. Nu jij nog geen advocaat bent en je dagen nog niet slijt in een advocatenkantoor waar tot in de kleine uurtjes gewerkt wordt, weet jij hoe je het jezelf zo makkelijk mogelijk kan maken in die vele vrije uren die je nu hebt. Dat komt omdat jij de volgende drie feiten over vakanties al wist.

Jouw werkgever mag jouw vakantieaanvraag maar in uitzonderlijke gevallen weigeren

Wanneer je op vakantie wil, moet je dit aanvragen bij je werkgever. Deze heeft dan tot twee weken na het indienen de tijd om je verzoek te weigeren. In principe moet je werkgever dit verzoek inwilligen, tenzij er een zwaarwegend bedrijfsbelang speelt waardoor het in die periode níet kan. Je moet dan denken aan te veel zieke medewerkers of extreme drukte. Toch geldt iets niet snel als zwaarwegend bedrijfsbelang: onderbezetting in een bepaalde periode kan bijvoorbeeld makkelijk ondervangen worden door een werkgever als de vakantieaanvraag ruim van te voren is ingediend. Mocht je werkgever de termijn van twee weken niet gehaald hebben, mag je sowieso vakantie nemen. Je werkgever kan dan wel op basis van een zwaarwegend bedrijfsbelang je vakantieaanvraag nog intrekken, maar eventuele kosten van een geboekte vakantie zijn dan wel voor het bedrijf.

Met een nulurencontract heb je net als fulltimers recht op vakantiegeld én vakantiedagen

Aangezien jij nog studeert is de kans groot dat je als je een bijbaan hebt, onder een nulurencontract werkt. Sommige werkgevers willen nog wel eens enkele rechten die jij dan hebt vergeten, of ‘vergeten’. Twee van die rechten betreffen je vakantiegeld en je vakantiedagen. Als student heb jij namelijk recht om 8% van je salaris van het voorgaande jaar als vakantiegeld te krijgen. Let wel: werkgevers kunnen er voor kiezen om deze 8% ook per maand uit te betalen, waardoor je dus iets meer per uur verdient in plaats van een smak geld in mei. Naast je vakantiegeld bouw je ook vakantie-uren op. In theorie bestaan jou betaalde vakantie-uren uit vier keer het aantal uren dat je werkt per week. Omdat jij als student geen vast aantal uur per week in je contract hebt staan, kan je werkgever hier een berekening op loslaten. Bij iemand die 40 uur per week werkt bestaan zijn vakantie-uren uit ongeveer 8% van zijn totale uren. Een berekening voor een nulurencontract zou hier dus ook bij in de buurt moeten komen. Ook bij je vakantie-uren geldt dat je werkgever ervoor kan kiezen deze per maand uitbetaald worden, in beide gevallen moet het wel duidelijk op je loonstrook omschreven zijn.

Als jouw vlucht meer dan drie uur vertraagd is of zelfs geannuleerd is, heb je recht op compensatie

Een soepel en volgens de planning verlopen vlucht is altijd prettig, het is dan ook niet voor niets dat sommige luchtvaarmaatschappijen trots uit hun punctualiteit halen. Toch gaat er bij veel luchvaartmaatschappijen regelmatig wat mis. Niets is vervelender dan de “last year over 90 percent of our flights arrived on time”-jingle te horen terwijl je bij de overige tien procent hoort. Alhoewel, de applaudiserende mensen bij de landing doen een goede worp naar de eerste plek. Toch gloort er in een dergelijke situatie hoop aan de horizon. Als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is of geannuleerd is, heb jij recht op €250 tot €600 euro ter compensatie van je vakantieleed. Je moet hiervoor wel vertrekken uit of arriveren in een land binnen de Europese Unie. Deze regeling geldt echter niet wanneer zich een staking voordoet bij het luchtvaartpersoneel of wanneer er sprake is van een andere bijzondere omstandigheid. Denk hiervoor aan een heftige weersomstandigheid, zoals een zeer zware sneeuwstorm.

Deze feiten zijn natuurlijk geen nieuws voor jou, want jij ligt al betaald op je favoriete bestemming met een schadeclaim in de bus bij je luchtvaartmaatschappij, terwijl je collega’s je staan te verdoemen op het terras omdat jij op tijd je vakantie aanvroeg. Trek maar wel even de aftersun uit de kast, en smeer jezelf vanaf morgen goed in.

 

Meer over

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top